Maďarsko: Euro až v roce 2014?

eko, ČTK
7. 12. 2005 7:30
Londýn/Budapešť - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Maďarska o jednu příčku. Důvodem jsou vysoké deficity veřejného sektoru.

Maďarsko bude tak muset možná odsunout přijetí eura až na rok 2014 z dosavadního termínu 2010, uvedla Fitch

"Přijetí eura v roce 2010 je nerealistické. Realističtější je nyní rok 2014," uvedl  analytik agentury Edward Parker. Upozornil, že pokud vláda po nadcházejících volbách  veřejné finance nezkonsoliduje a bude i nadále tolerovat deficity kolem osmi procent HDP,  pak by se mohly ratingy Maďarska dále snižovat.

PŘEČTĚTE SI: Stát neví, na kolik přijde zavedení eura

"Snížení ratingu devizových závazků Maďarska odráží nepříznivé dopady trvale vysokých  rozpočtových deficitů, které zvýšily veřejné a vnější dluhové zatížení," píše se ve  zprávě, ze které citovala agentura Reuters. Po zprávě zamířil dolů jak kurz forintu, tak  ceny akcií.

Fitch nyní hodnotí Maďarsko nejhůř ze všech tří největších agentur. Agentura uvedla, že  kvůli špatné fiskální disciplíně se zvyšují rizika spojená s financováním deficitu běžného  účtu. Navíc se tím zvyšuje tlak na měnovou a kurzovou politiku.

PŘEČTĚTE SI: Sobotka: Na euro jsme dobře připraveni

Parker konstatoval, že Maďarsko má ze všech nových členů EU nejhorší stav veřejných  financí a že dubnové volby zřejmě žádnou zásadní změnu nepřinesou. Od roku 2002 má  Maďarsko vždy vyšší deficity, než si původně stanovilo. Vláda nedávno zvýšila plánovaný  deficit na příští rok na 6,1 procenta HDP a Budapešť je kvůli rozpočtům pravidelně kárána  Evropskou komisí.

 

Právě se děje

Další zprávy