Maďarsko bude od září vybírat daň z tloušťky

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 7. 2011 16:58
Maďarský parlament schválil daň za chipsy a čokoládu. Kromě zisku chce bojovat s obezitou
Foto: Reuters

Budapešť - Více peněz má do maďarské státní pokladny přinést takzvaná daň z tloušťky. Ta začne platit od 1. září.

Zákon o zavedení neobvyklé daně schválil maďarský parlament v pondělí, a Maďarsko se tak stalo první zemí světa, která podobný poplatek vybírá.

Daň z tloušťky se bude vztahovat na všechny nezdravé produkty, které podle vlády obsahují příliš mnoho cukru, soli, tuku nebo více než 20 miligramů kofeinu na 100 mililitrů produktu.

Jednotlivé výrobky zdraží o různou částku. Za litr slazeného nápoje zaplatí spotřebitelé 5 forintů (0,5 Kč) navíc, za energetické drinky o 250 forintů (23 Kč) více.

Koláče a sušenky zdraží o 100 až 200 forintů (9 až 18 Kč), kilogram chipsů o 200 forintů (18 Kč). "Standardní balíček chipsů, který má 90 gramů, tak podraží o deset procent," uvádí Deutsche Presse-Agentur.

Zisk a méně obezity

Jak uvádí server EurActiv, maďarská vláda počítá, že na nové dani vybere až 30 miliard forintů (2,7 miliardy Kč).

Kromě dalších peněz má nová daň přispět také ke "zlepšení zdraví národa", který patří mezi země s nejnižší očekávanou délkou života v EU.

Obezitou v současné době trpí 20 procent Maďarů. Pro srovnání, v USA je obézních něco přes 30 procent obyvatel.

Výtěžek z daní proto vláda použije na financování veřejné zdravotní péče. Tato rozpočtová kapitola se v současnosti nachází v deficitu, který se pohybuje okolo 100 miliard forintů (9 miliard Kč).

Daňový unikát

Prosazení daně z tloušťky se nesetkalo v jednokomorovém parlamentu s žádnými problémy, vládnoucí strana Fidesz tu totiž drží ústavní většinu (263 z 386 mandátů).

Kromě Maďarska žádná jiná země daň na nezdravé potraviny v podobném rozsahu nevybírá. Ve Spojených státech platí pouze daň ze sodovky ve výši 0,02 USD (0,35 Kč).

Rumunští politici měli na stole ještě ambicióznější plán než Maďarsko - na daních z nezdravého jídla chtěli ročně vydělat 700 milionů euro (17 miliard Kč), což je šestkrát více, než se chystá Maďarsko.

Nakonec svůj plán opustili s tím, že by daný krok nebyl vhodný v době, kdy ceny potravin celosvětově rostou a již nyní zaplatí Rumuni za jídlo a pití v průměru 40 % svého příjmu.

Přinutí daň Maďary šetřit?

Podle kritiků však daň z tloušťky stravovací návyky v zemi nezmění.

Jak server EurActiv připomíná, hlavním zdrojem obezity Maďarů je jejich národní kuchyně, která je bohatá na vepřové sádlo. Do té patří například tradiční maďarské uzeniny nebo smažená specialita langoš.

Autor zákona Gabor Csiba se však pochybnostem, že daň z tloušťky nezabere, brání. "Maďaři zdražení pocítí a rozmyslí si, co budou kupovat, protože nemají zas až tak vysoké platy," říká pro server GlobalPost.

V současné době utratí maďarská domácnost za jídlo a nealkoholické nápoje v průměru 17 procent svého příjmu.

 

Právě se děje

Další zprávy