Lyžování místo násilí. Italové investují na Kavkaze

ČTK ČTK
23. 7. 2012 13:15
Developerská společnost Rizzani de Eccher investuje skoro miliardu eur do lyžařských středisek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Moskva - Italská developerská společnost Rizzani de Eccher investuje skoro miliardu eur (25,6 miliardy korun) do rozvoje lyžařských středisek na ruském severním Kavkaze, odkud se zatím do světových médií dostávají hlavně zprávy o násilnostech.

Italové v pondělí podepsali předběžnou smlouvu s ruskou firmou Northern Caucasus Resorts (NCR). Ta chce v oblasti vybudovat lyžařská střediska srovnatelná se světoznámými resorty, jako jsou francouzské Val Thorens nebo rakouský Ischgl.

Italové chtějí investovat hlavně do hotelů a obchodní infrastruktury pro turisty. Na projektu je podle deníku Kommersant lákají daňové prázdniny, které nabízí ruské vlády. Jde prý například o možné osvobození od daně z nemovitosti na dobu deseti let.

NCR chce postavit pětici moderních lyžařských středisek s celkem 900 kilometry sjezdovek a ubytovací kapacitou více než 91 400 lůžek. Celková hodnota projektu se odhaduje na 451,4 miliardy rublů (292,3 miliardy korun). Ruská vláda má přispět 60 miliardami rublů hlavně na infrastrukturu, napsala agentura Ria Novosti.

Agentura AFP připomíná, že v některých kavkazských republikách, jako je Dagestán, jsou téměř na denním pořádku útoky ozbrojených extremistů. Oblast také trápí chudoba a vysoká nezaměstnanost.

Společnost NCR už podepsala smlouvy v hodnotě 16 miliard eur s francouzskou státní bankou Caisse des Depots et Consignations, s jednou korejskou firmou Korea Electric Power Corporation a dvěma čínskými společnostmi.

 

Právě se děje

Další zprávy