Luxusní obchod: Louis Vuitton kupuje firmu Bulgari

ČTK ČTK
7. 3. 2011 11:00
Za prřevzetí nejmenší firmy vyrábějící luxusní zboží zaplatili Francouzi 90 miliard Kč
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Paříž/Milán - Francouzský výrobce luxusního zboží LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton se dohodl na převzetí menšího italského konkurenta Bulgari.

Oznámení vydala sama firma. Transakce má podle výpočtu agentury Reuters hodnotu 3,7 miliardy eur (zhruba 90 miliard Kč).

LVMH vydá 16,5 milionu svých akcií, které vymění za 152,5 milionu akcií Bulgari. Získá tak v italském podniku podíl 50,4 procenta. Firma rovněž spustí nabídku na koupi zbývajících akcií Bulgari za 12,25 eura za kus.

Tato nabídka zahrnuje téměř 60procentní prémii k průměrné ceně akcií v uplynulém měsíci.

LVMH vyrábí i šampaňské a koňak 

"Očekáváme, že investorská komunita tuto dohodu přivítá vzhledem k možným provozním zlepšením u Bulgari," uvedl jeden z francouzských makléřů.

LVMH je největším výrobcem luxusního zboží na světě. Firma vyrábí kabelky Louis Vuitton, šampaňské Moët & Chandon, Dom Perignon a Veuve Clicquot, koňak Hennessy či šperky Chaumet a hodinky TAG Heuer.

Bulgari je podle agentury AP nejmenším z významných producentů luxusních hodinek a šperků. Podnik založil v roce 1884 řecký přistěhovalec Sotirios Bulgari. Rodina Bulgariů se v rámci ohlášené transakce stane druhým největším rodinným akcionářem LVMH a jmenuje dva zástupce do rady francouzského podniku.

 

Právě se děje

Další zprávy