Lotyšsko může přijmout euro, souhlasí Evropská komise

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
5. 6. 2013 14:01
Pobaltská země splnila podmínky, může se stát osmnáctým členem eurozóny
Foto: Reuters

Brusel - Lotyšsko splňuje všechny podmínky pro přijetí eura v roce 2014, oznámila ve středu Evropská komise. Formální rozhodnutí o přechodu na společnou evropskou měnu se očekává na zasedání ministrů financí EU 9. července.

Pobaltská země by se tak po Novém roce stala osmnáctým členem eurozóny.

Současný lotyšský premiér Valdis Dombrovskis na svém Twitteru sdělil, že zpráva Komise odstartovala poslední fázi vstupu země do eurozóny a znamená další krok k ekonomickému růstu.

"Zájem Lotyšska přijmout euro je znakem důvěry v naši společnou měnu a dalším důkazem, že se mýlili ti, kteří předvídali zánik eurozóny," komentuje komisař pro hospodářské a měnové záležitosti a euro Olli Rehn.

K hlavním podmínkám pro přijetí jednotné měny patří hlavně ekonomická kritéria, tedy cenová stabilita, zdravé státní finance, stabilita směnných kurzů a konvergence dlouhodobých úrokových měr.

Dále Evropská komise vyhodnocuje soulad lotyšských zákonů s pravidly eurozóny, nezávislost ústřední banky a kompatibilitu s principy Evropské centrální banky.

"Zkušenost s Lotyšskem ukazuje, že země se mohou úspěšně vypořádat s jakkoli vážnými makroekonomickými problémy a stát se silnějšími," doplňuje Rehn.

Před pěti lety totiž Lotyšsko prošlo těžkou recesí, kvůli níž si vysloužilo přízvisko "evropská Argentina" a která si vyžádala finanční injekci od Komise a Mezinárodního měnového fondu a s tím spojené vládní škrty.

 

Právě se děje

Další zprávy