Loď v Rudém moři zahýbala trhy

ČTK
3. 2. 2006 13:33
Londýn - Na devizových trzích se dnes před polednem začal zvyšovat zájem o švýcarský frank. Investory zneklidnily informace o incidentu v Rudém moři, kde zmizela loď s více než 1300 lidmi na palubě. Důvody zmizení lodi nejsou známy, v oblasti ale panovalo velmi špatné počasí.

Kurz švýcarského franku se vůči dolaru zvýšil na 1,2877 franku za dolar. Investoři v dobách nejistoty nebo geopolitického napětí často přecházejí ke švýcarskému franku, který většinou na takové události reaguje nízkými výkyvy nebo zpevněním.

"Je to tak trochu reflexívní reakce na tu zprávu," řekl analytik devizového trhu v ústavu BNP Paribas Ian Stannard. "Trh zatím riziko geopolitického napětí ignoroval, ale v poslední době se to sem začíná vracet," řekl. Na denní maximum vystoupily také ceny dluhopisů americké a německé vlády.

V Rudém moři zmizela z prozatím neznámých důvodů z radarů loď s přibližně 1300 lidmi na palubě. Na místě posledního radarového kontaktu byly zpozorovány záchranné čluny s lidmi a těla plující na mořské hladině. Loď zmizela z radarů nedlouho poté, co vyplula ze Saúdské Arábie a zamířila do Egypta.

Trh ale vyčkává i na údaje o nezaměstnanosti v USA, které budou zveřejněny odpoledne. Analytici předpokládají, že v lednu v USA vzniklo asi 240.000 nových pracovních příležitostí, část jich očekává ještě vyšší počet. Údaj bude důležitý z hlediska dalšího zpřísnění měnové politiky.

 

Právě se děje

Další zprávy