Lisin do Arceloru? Mittalu se to nelíbí

ČTK, eko
11. 4. 2006 16:14
Lucemburk - Šéf ruské ocelářské společnosti NLMK Vladimir Lisin má zájem o koupi podílu na západoevropské ocelářské skupině Arcelor a hovořil již na toto téma s ministrem lucemburské vlády.
Arcelor chce získat firmu Dofasco
Arcelor chce získat firmu Dofasco | Foto: www.arcelor.com

PŘEČTĚTE SI: Profil: Arcelor

Napsal to dnes lucemburský list Tageblatt. Skupina Mittal Steel, která chce Arcelor koupit, tuto snahu kritizovala jako další pokus vedení Arceloru zbavit akcionáře možnosti rozhodnout o osudu firmy.

Lucemburský ministr hospodářství Jeannot Krecké, který je nyní na návštěvě v Rusku, podle listu řekl, že Lisin má zájem koupit určitý podíl v Arceloru. Ministr pak agentuře Reuters potvrdil, že s Lisinem mluvil, podrobnosti však uvést odmítl.

Podle ruských médií by Lisin chtěl koupit na Arceloru 15 procent, což by zřejmě vedlo ke zmaření plánu Mittalu.

Arcelor má sídlo v Lucembursku a místní vláda má na společnosti jakožto její největší jednotlivý akcionář 5,6 procenta. Vláda již uvedla, že sice s nabídkou Mittalu nesouhlasí, avšak nehodlá ji blokovat a nechá osud firmy na trhu.

Mittal letos nabídl za akcie Arceloru kombinaci svých akcií a hotovosti v současné hodnotě asi 20 miliard eur. Arcelor vznikl v roce 2002 z ocelářských podniků Lucemburska, Francie a Španělska a nabídku Mittalu nevítají ani vlády ostatních dvou zemí.

"Akcionáři (Arceloru) by se měli cítit znepokojeni, protože toto by mohl být další pokus zbavit je práva rozhodnout o výhodnosti nabídky Mittal Steel," řekla mluvčí Mittalu. "Jsme přesvědčeni, že žádná dílčí transakce se nevyrovná tomu, co nabízíme my," dodala.

Arcelor se plánu Mittalu snaží bránit co nejúčinněji. Firma minulý týden opakovaně výrazně zvýšila výplatu dividendy akcionářům a převedla pod ochranu nadace nedávno zakoupenou kanadskou společnost Dofasco, kterou chce Mittal po převzetí Arceloru prodat.

 

Právě se děje

Další zprávy