Lichtenštejnská VP Bank koupí německou HSBC Trinkaus

ČTK ČTK
15. 7. 2013 10:11
Transakce je součástí trendu spojování menších evropských bank pro bohaté klienty
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Curych - Lichtenštejnská VP Bank koupí za neupřesněnou částku německou privátní banku HSBC Trinkaus & Burkhardt spolu s jejími investičními fondy. Transakce, již dnes VP oznámila, je součástí trendu spojování menších evropských bank pro bohaté klienty v době, kdy sílí tlak na odstranění bankovního tajemství v zemích jako Švýcarsko nebo Lichtenštejnsko.

Převzetím HSBC Trinkaus, kterou vlastní britská skupina HSBC Holdings, se aktiva VP Bank zvýší na 2,5 miliardy švýcarských franků (52,5 miliardy korun), což je stále malé i na lichtenštejnské poměry. Podle agentury Reuters to ale je další projev snahy malých bankovních domů omezit podnikatelská rizika v době mezinárodního zátahu na utajované bankovní vklady.

Drobné knížectví se podřídilo tlaku na rušení bankovního tajemství rychleji než sousední bankovní velmoc Švýcarsko. Tamní banky mají teď kvůli tomu problémy s odlivem klientských aktiv. Druhá největší lichtenštejnská banka LLB v březnu oznámila plán snížení počtu zaměstnanců o 23 procent a uzavření své švýcarské pobočky. Oživení přílivu peněz už ale naopak ohlásila lichtenštejnská bankovní jednička LGT, kterou vlastní panovnická rodina Lichtenštejnů.

Pro VP je převzetí HSBC Trinkaus prvním významným krokem za nového výkonného šéfa Alfreda Moeckliho. Toho banka jmenovala do svého čela v květnu. "Touto akvizicí cíleně využíváme nynějších atraktivních příležitostí na trhu," uvedl Moeckli v prohlášení banky.

 

Právě se děje

Další zprávy