Liberální telekomunikace prospívají EU

Adam Junek
20. 2. 2006 17:10
Brusel - Čtyřnásobný nárůst počtu operátorů pevných linek, ale také 50 výstrah členským státům má na svědomí deregulace telekomunikačních trhů, uvádí Evropská komise.
Komisařka Viviane Redingová, zodpovědná za média a informační společnost, si pochvaluje výsledky liberalizace telekomunikačních trhů
Komisařka Viviane Redingová, zodpovědná za média a informační společnost, si pochvaluje výsledky liberalizace telekomunikačních trhů | Foto: EK

"Vývoj na trhu telekomunikací je dobrým příkladem pro uvolňování dalších odvětví, třeba energetiky nebo dopravy," pochvalovala si komisařka pro média a informační společnost Viviane Redingová.

Liberalizace podle dnešní zprávy komise pomohla telekomunikačnímu sektoru k výraznému růstu. Vloni už představoval obrat 614 miliard eur. Od roku 1998 se také zčtyřnásobil počet provozovatelů pevných linek.

"Informační a komunikační technologie zajišťují plnou čtvrtinu růstu v Evropě, jsou tak pro naši ekonomiku zásadní" upozornila Redingová.

Uvolňování telekomunikačních trhů ale byla pro mnohé státy bolestivá. Navíc často chtěly chránit své monopolní operátory.

Komise si na ně v uplynulých letech ale posvítila. Celkem padesátkrát zahájila tak zvané kárné řízení za neplnění směrnic, a to proti bezmála všem členům Unie. Obstály jen Dánsko a Irsko.

"Již polovina z těchto kárných akcí ale byla uzavřena, protože státy to vzaly jako významné varování a své povinnosti splnily," uvedla lucemburská eurokomisařka.

Státy se bruselskému tlaku bránily především proto, že vedl k rozsáhlému propouštění. Nicméně jak tvrdí Redingová, neuvádějí přitom "druhou polovinu pravdy".

Staré monopolní firmy musely propouštět, ale nově přicházející hráči na trhu vytvářeli místa, která snižování stavů více než vyrovnala.

Server EUPolitix uvádí příklad italské společnosti Tiscali, která ještě v roce 1998 měla pět zaměstnanců, nyní je to již přes 4200.

Důležité podle Bruselu je, že se liberalizací trhu podařilo zvýšit konkurenci. To pak prospívá zákazníkům, kteří využívají jednak lepších služeb, jednak nižších cen.

Podobně tlačí komise na snížení cen roamingu u mobilních operátorů.

 

Právě se děje

Další zprávy