Letecká legenda American Airlines jde do insolvence

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 11. 2011 15:02
Aerolinky i jejich mateřská firma AMR plánují restrukturalizaci
Foto: Reuters

Fort Worth - Někdejší zaměstnavatel slavného letce Charlese Lindberga a jednička mezi světovými aerolinkami, společnost American Airlines, jde do insolvence. Její vlastník, firma AMR totiž požádala u konkurzního soudu na Manhattanu v New Yorku o ochranu před věřiteli.

Informovala o tom agentura Bloomberg.

Firmy uvedla, že se k tomuto kroku rozhodla dobrovolně, protože potřebuje restrukturalizaci. Její dosavadní šéf Gerard Arpey odejde do důchodu, ve funkci předsedy představenstva jej nahradí Thoman Horton.

American Airlines bývaly největšími světéovými aerolinkami, v posledních letech ale spadly až na třetí příčku v domovských Spojených státech.

Vedení společnosti nicméně ujistilo, že lety American Airlines budou pokračovat podle letového řádu, stejně jako linky regionální American Eagle, dál platí také věrnostní program aerolinek.

Podle agentury Bloomberg uvedla společnost v žádosti, že má momentálně aktiva v hodnotě 24,7 miliardy dolarů, její dluhy však dosahují 29,4 miliardy. K dispozici ale má 4,1 miliardy dolarů, které mají pomoci zabezpečit provoz aerolinek.

AMR bojovala o svou budoucnost už roku 2001, po teroristických útocích 11. září. Tehdy ale ještě situaci ustála. Od roku 2006 se ale datuje jednání s odbory o snížení personálních nákladů, která však zkrachovala. Akcie AMR v letošním roce klesly o 79 procent.

Menším společnostem gigant nemůže cenově konkurovat. Dolů ho mimo jiné táhne i starší flotila letadel, která má větší spotřebu paliva, jehož cena v poslední době roste.

 

Právě se děje

Další zprávy