Lepší zprávy o EU? Komise ruší projekt vlastního webu

ČTK ČTK
16. 7. 2013 11:01
Evropská komise zrušila projekt vlastního webového zpravodajského portálu
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise zrušila projekt vlastního webového zpravodajského portálu, který měl o Evropské unii podávat lepší informace než existující média. Projekt v hodnotě 3,2 milionu eur (83 milionů korun) ročně, vyvolal protesty novinářských organizací a kritiku některých listů.

Zrušení záměru oznámil nejprve v dopise bruselské Mezinárodní asociaci novinářů (IPA) představitel komise Gregory Paulger a v pondělí to potvrdila i komisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. V červnu vypsala komise tendr na vytvoření portálu "kvalitní žurnalistiky" o unijních záležitostech. Měl zahrnovat psané, fotografické a video zpravodajství, stejně jako komentáře pozvaných odborníků.

V zadání tendru komise uvedla, že média se evropským záležitostem dostatečně nevěnují přes jejich "velký význam pro skutečný život lidí". Zpravodajství o unii v podání několika set novinářů akreditovaných v Bruselu je prý "často kusé, nepravidelné a chybí mu širší perspektiva".

Kritika na sebe nenechala dlouho čekat. IPA napsala Redingové, že "takový projekt by ustavil portál kontrolovaný komisí, který by byl konkurencí s nynějšími médii a ohrožoval by svobodu tisku". Euroskeptické britské noviny The Times v titulku připomněly tiskový orgán sovětských komunistů Pravda.

Paulger tak minulý týden ve strohém dopise IPA oznámil, že se celý záměr ruší. Redingová k tomu v pondělí dodala, že odporoval nezávislosti tisku.

List The Wall Street Journal napsal, že komise zaměstnává již nyní na 122 mluvčích a zaměstnanců tiskových odborů. Celé ředitelství pro komunikaci má roční rozpočet 103 milionů eur, který zahrnuje i televizi Euronews či vlastní kanál na YouTube.

Nicméně blog List The Wall Street Journal připomněl, že i americká vláda má rozhlasovou stanici Hlas Ameriky s podstatně větším rozpočtem. Stejně tak se zeptal, jak by další médium mohlo znamenat ohrožení svobody tisku.

Skutečná hrozba by nastala, kdyby zamýšlený portál byl dobrý a byl by skutečnou konkurencí, poznamenal blog List The Wall Street Journal. Podle něj spíš projekt vypovídá o jednání EU v krizi, kdy lidé ztrácí důvěru ve vládu, včetně evropských institucí.

 

Právě se děje

Další zprávy