Lenovo slaví. Má skoro dvojnásobný čtvrtletní zisk

ČTK ČTK
2. 11. 2011 14:28
Budoucnost ale není zcela zářivá. Lidé odcházejí od počítačů k tabletům
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: LENOVO.COM

Hongkong - Druhý největší světový výrobce počítačů - čínská společnost Lenovo Group, téměř zdvojnásobila čtvrtletní zisk na 144 milionů dolarů (2,6 miliardy Kč). Stalo se tak díky akvizicím a růstu prodeje na rozvíjejících se trzích.

Výsledky, které jsou nejlepší od konce roku 2008, oznámila firma.

Zisk navíc překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 118 milionů dolarů. Tržby společnosti ve druhém finančním čtvrtletí končícím v září stouply o více než třetinu na 7,8 miliardy dolarů.

Přesto se neslaví příliš bujaře. Firma totiž upozornila na přetrvávající nejistotu ohledně oživení světové ekonomiky a na negativní dopad popularity tabletů na prodej osobních počítačů. Navíc hrozí i přerušení dodávek pevných disků, jejichž výrobu ohrozily povodně v Thajsku.

Lenovo letos koupila německý Medion

"Problémy s dodávkami harddisků a odliv spotřebitelů od tradičních osobních počítačů k tabletům budou mít na Lenovo v příštích čtvrtletích určitý vliv," uvedl jeden z analytiků společnosti Yuanta Research. "Zdrojem obav bude rovněž poptávka v Evropě. Lenovo se zatím bude muset spoléhat na rozvíjející se trhy, jako je Čína," dodal.

Společnost Lenovo v uplynulém čtvrtletí obsadila na světovém trhu s osobními počítači druhé místo za americkým konkurentem Hewlett-Packard. Předstihla tak jiného amerického rivala Dell. Její tržní podíl podle výzkumné skupiny IDC činil téměř 14 procent.

Firma Lenovo v roce 2005 koupila divizi osobních počítačů americké společnosti IBM za 1,25 miliardy dolarů (zhruba 23 miliard Kč). Letos se dohodla na převzetí německého výrobce elektroniky Medion, což je její druhá největší akvizice.

 

Právě se děje

Další zprávy