Lék na krizi? Zadlužené země staví vlastní Las Vegas

Tereza Holanová Tereza Holanová
9. 10. 2012 13:50
Evropské Las Vegas vznikne v Madridu, ale také nedaleko českých hranic
Foto: Ludvík Hradilek

Budapešť, Madrid - Zadlužené státy Evropské unie objevují nový způsob, kterým se snaží vybřednout z krize. Investují do kasin a zakládají svá vlastní Las Vegas.

Češi to budou mít nejblíže do maďarského městečka Bezenye, nacházejícího se na severozápadě země hned u hranic s Rakouskem a Slovenskem. Zde má za 300 milionů eur vzniknout projekt "Euro Vegas", který zaměstná na deset tisíc osob a do státní kasy přinese 70 milionů eur ročně.

Nebudou chybět ani lázně

Jak informuje list Wirtschafts Blatt, areál by se měl začít stavět ještě letos, hlavním investorem se stane rakouská Asamer Group. Euro Vegas se bude rozkládat na ploše 16 hektarů, první návštěvníky má uvítat na počátku roku 2014.

Návštěvníci uvnitř najdou tři tisíce herních automatů a 200 stolů na ruletu nebo blackjack. Součástí bude i 24patrový čtyřhvězdičkový hotel s 350 pokoji, diskotékou, bavorskou pivní zahradou a samozřejmě termálními lázněmi.

O kasino by přitom mohl být zájem mimo jiné i proto, že maďarská vláda se v rámci boje s hazardem snaží prosadit zákaz automatů v hospodách a barech. Výjimkou se mají podle agentury AFP stát právě tři velká kasina, přičemž Euro Vegas by bylo mezi nimi. Návrh regulace již minulý týden prošel parlamentem.

Proti výstavbě herního svatostánku protestuje například spolková vláda rakouského státu Burgerland, stejně tak různé environmentální skupiny. Varují jak před znečištěním, tak zvýšenou dopravní zátěží v okolí. Strach mají například o dropa velkého, který se v Maďarsku řadí mezi ohrožené ptáky.

O komplex se vedl boj

Maďaři ale nejsou jediní, kdo chce povzbudit ekonomiku podobným způsobem. Více než 56krát dražší areál vznikne i v zadluženém Španělsku.

Komplex - shodou okolností rovněž pojmenovaný EuroVegas - se má nacházet přímo v hlavním městě Madridu. Jeho cena se odhaduje na 17 miliard eur, na financování se bude kromě amerického magnáta Sheldona Adelsona podílet především vláda.

Jak píše list The New York Times, o projekt se Madrid měsíce „pral" s druhým nejvýznamnějším španělským městem, Barcelonou. Zástupci obou z nich o zakázku usilovali v první řadě kvůli naději, že se tak vyřeší problém s obrovskou nezaměstnaností. Oficiální průměr v zemi činí 25 procent, v případě mladých Španělů počet lidí bez práce ovšem atakuje 40 procent.

Od španělského EuroVegas se přitom očekává, že pomůže od nezaměstnanosti až 260 tisícům lidí, odhaduje společnost Boston Consulting Group. 160 tisíc osob by mělo najít práci přímo v objektu, další desítky tisíc pracovníků pak najdou uplatnění při konstrukci.

Projekt zatím vzbuzuje kontroverzi například proto, že investor usiluje o to, aby tu neplatil rok starý celostátní zákaz kouření v podnicích. Stejně tak americký podnikatel chce, aby Španělsko zvolnilo vízové podmínky, a umožnilo tak získat práci i neevropským zájemcům.

Fotky z Česka: Miliardová továrna na hazard, kde se politici neradi fotí:

Podívejte se na velký pokerový turnaj v rozvadovském kasinu:

 

Právě se děje

Další zprávy