Laptopy za 100 dolarů jdou do prodeje

gaz
24. 9. 2007 17:00
První kusy mají být na trhu v listopadu
Laptop za 100 dolarů
Laptop za 100 dolarů | Foto: OLPC

Delaware - Organizace One Laptop per Child (OLPC, česky Jeden laptop pro každé dítě), která se od roku 2005 zabývá vývojem co nejlevnějšího typu přenosného počítače, oznámila, že první kusy se začnou prodávat v polovině listopadu. Informuje o tom BBC.

Laptopy budou prodávány skrze tzv. schéma "jeden věnuj, druhý dostaneš" (give one get one - G1G1). Lidé z USA si koupí dva přenosné počítače, jeden jim firma zašle domů, druhý poputuje k dětem z rozvojových zemí.

Tento způsob prodeje byl zvolen poté, co se OLPC nedočkala relevantních nabídek od vlád rozvojových zemí.

"Do určité míry jsem podcenil rozdíl mezi potřásáním rukou prezidentovi a podepsaným šekem," řekl k tomu šéf firmy Nicholas Negroponte pro americký deník New York Times.

Udat se musí minimálně tři milióny

Současná cena počítače je 188 dolarů (přibližně 3685 korun). OLPC však již dříve oznámila, že jejím cílem je snížit ji na 100 dolarů (1960 korun) do roku 2008.

Zatím není jasné, kolik kusů OLPC nyní nabídne k prodeji. Firma ale ohlásila, že prvních 25 000 zájemců by mělo dostat počítače ještě do konce letošního roku.

Zeměmi, kam laptopy poputují nejdříve, budou Afghánistán, Haiti, Kambodža a Rwanda.

Aby byl celý projekt životaschopný, musí se zakoupit nejméně tři miliony počítačů. OLPC ale v poslední době rozšiřuje výrobu, a tak se zdá, že počet objednávek toto číslo již překročil.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy