Kypr v šoku. Lidé a firmy přijdou o část vkladů v bance

ČTK ČTK
17. 3. 2013 10:19
Obyvatele Kypru rozhořčila zpráva o zdanění vkladů kvůli finanční pomoci od eurozóny
Muž vybírá peníze z aténské pobočky Bank of Cyprus
Muž vybírá peníze z aténské pobočky Bank of Cyprus | Foto: Reuters

Nikósie - Kyperský parlament se sešel kvůli jednání o jednorázovém zdanění bankovních vkladů, které je součástí záchranného balíčku schváleného eurozónou. Kypr by zřejmě bez finanční pomoci musel vyhlásit platební neschopnost.

Nakonec je ale odložil na pondělí.

Jednorázovou daň musí schválit parlament do úterý, kdy se na Kypru otevřou banky. V pondělí je v zemi státní svátek.

Na programu pomoci Kypru ve výši až 10 miliard eur (tedy asi 256 miliard korun) se v sobotu dohodli ministři financí zemí eurozóny - pouze ale pod podmínkou, že Kypr vybere jednorázovou daň ve výši 9,9 procenta z bankovních vkladů, pokud výše účtu přesahuje 100 tisíc eur, nebo daň 6,75 procenta u nižších vkladů.

Dohoda o zdanění vyvolala velké rozhořčení u obyvatel Kypru i některých politických stran.  S pomocí, kterou dříve dostaly jiné země eurozóny, podmínka zdanění vkladů spojena nebyla.

"Mou první reakcí je šok," uvedl šéf parlamentní komise pro finanční záležitosti Nicholas Papadopulos. "Toto rozhodnutí je mnohem horší, než jsme očekávali. Je v rozporu s tím, o čem nás vláda až do páteční noci ujišťovala," dodal.

"Přál bych si, abych nebyl ministr, který musí tento krok učinit," řekl ke zdanění vkladů kyperský ministr financi Michalis Sarris. "Krach bankovního systému nebo celé země by ale znamenal ztrátu mnohem více peněz," dodal.

Opatření se dotkne i řady zahraničních firem a jednotlivců.

U bankomatů po celé zemi se v sobotu objevovaly hloučky lidí vybírajících peníze. Banky, ve kterých mají účty například i čeští podnikatelé, již ale učinily opatření, aby byly na účtech zmraženy částky odpovídající výši daně.

"Zajímalo by mě, kam se poděla solidarita EU. Co jsme dostali? Nic," prohlásil kyperský mechanik Jannis Pavlu. "Nevím, proč bych měl platit za chyby bank," dodal další Kypřan. "Sicílii nazývají ostrovem mafie. Tím ale není Sicílie, je to Kypr. Tohle je prostě a jednoduše krádež," řekl jeden kyperský důchodce.

Daň postihne také cizince, kteří mají uložené peníze v kyperských bankách. V této souvislosti se mluví zejména o Rusech, pro něž je Kypr daňovým rájem. Podle agentury Reuters se cizinci na celkových vkladech u kyperských bank odhadovaných na 69 miliard eur podílejí více než třetinou.

 

Právě se děje

Další zprávy