Kypr do ledna zruší veškerá omezení na pohyb peněz

ČTK ČTK
18. 9. 2013 11:06
Kypr se stal první zemi eurozóny, která v zájmu záchrany svých bank zavedla přísná omezení.
Horký březen na Kypru
Horký březen na Kypru | Foto: Reuters

Nikósie - Kypr do ledna příštího roku zruší veškerá omezení na výběry peněz a pohyb kapitálu, která zavedl letos v březnu kvůli těžké bankovní krizi. Sdělil to kyperský prezident Nikos Anastasiadis. Vláda omezeni postupně ruší už nyní, nadále ale platí denní limit 300 eur na výběr peněz z bank a velké peněžní transakce musí schvalovat regulační úřady.

"Omezení se nyní ruší. Skončí v lednu 2014," řekl prezident agentuře Bloomberg.

Kypr se stal první zemi eurozóny, která v zájmu záchrany svých bank před zhroucením zavedla přísná omezení na pohyb peněz. Předcházela tomu dohoda s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na záchranném úvěru v celkovém objemu deset miliard eur (téměř 260 miliard korun). V rámci dohody musela země zabavit část vkladů v kyperských bankách a zredukovat svůj přebujelý bankovní sektor.

V srpnu mezinárodní věřitelé spolu s kyperskou vládou vypracovali plán postupného rušení překážek pro pohyb peněz. Konkrétní termíny plán neudává, uvádí ale, že po dokončení fúzí kyperských bank v příštím roce se plně obnoví volný pohyb kapitálu.

Zástupci takzvané trojky věřitelů, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, koncem července na závěr své hodnotící mise na Kypru oznámili, že zemi se daří plnit podmínky mezinárodního záchranného programu, i když vyhlídky ekonomiky jsou nejisté.

Ministři financí eurozóny minulý týden uvolnili Kypru další část z dohodnuté finanční pomoci Kypru ve výši 1,5 miliardy eur a poté svůj příspěvek 113 milionů dolarů poslal i MMF.

 

Právě se děje

Další zprávy