Kvůli výnosům skupovali dolaroví milionáři hlavně akcie

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 9. 2011 11:40
Nejvíce milionářů investovalo do akcií, zájem o nemovitosti se snižuje

Paříž - Nejčastěji loni dolaroví milionáři nakupovali za své peníze akcie. O nemovitosti byl zájem především v Tichomoří a o konzervativní produkty v Japonsku. Vyplývá to ze zprávy World Wealth Report 2011.

Třetina všech lidí, kteří vlastní více než milion amerických dolarů (18,28 milionu korun), v roce 2010 investovala do akcií. Meziročně se jejich počet zvýšil o čtyři procentní body.

"Tento posun vypovídá o tom, že se obavy z ekonomického poklesu loni postupně snižovaly. Investoři opět chtěli vydělat a pokrýt ztráty spojené s krizí," uvádí zpráva.

Počet těch, kteří drželi své jmění v hotovosti nebo na bankovním účtu, se naopak meziročně snížil ze 17 na 14 procent.

Nízký zájem byl také o investice na realitním trhu. "Klesající ceny komerčních nemovitostí a vysoká úroveň neprodaných objektů vytvořila na trzích v rozvinutých ekonomikách nejistotu," komentují autoři analýzy.

Číňané kupovali hlavně nemovitosti

Preference investorů se přitom v jednotlivých regionech liší. Největší důvěru v akciový trh měli loni milionáři z USA a Kanady. Do cenných papírů tu vložilo majetek celkem 42 procent všech bohatých osob.

Východní Asie a Tichomoří bez Japonska naopak zaznamenaly pozvolný návrat k nemovitostem, které nakupovalo celkem 31 procent milionářů. Pohybovali se tak výrazně nad celosvětovým průměrem, který činil 19 procent. Především v případě Číny ale analytici upozorňují, že současný realitní boom může skončit prasknutím bubliny, jako se naposledy stalo v Dubaji.

Nejvíce konzervativní zůstala skupina velmi bohatých osob (HNWIs, podle zkratky High Net Worth Individuals) v Japonsku. Téměř polovina z nich na konci roku 2010 investovala své portfolio do dluhopisů a vkladových produktů.

Celková míra alternativních investic se mezi HNWIs snížila na 5 procent. Do této kategorie patří komodity, cizí měna nebo například hedgeové fondy, které byly populární hlavně v Latinské Americe.

Díky rostoucím cenám se meziročně nejvíce zvýšil zájem o suroviny. Vyšší poptávka byla podle zprávy typická hlavně pro rostoucí ekonomiky jako Čína nebo Indie. Ty zvýšily spotřebu ropy, obecných kovů, platiny nebo paladia.

Většina milionářů investovala především ve svém regionu nebo v zemích Severní Ameriky. Američané a Kanaďané mají na druhém místě Evropu.

Hlavní vášní jsou lodě a auta

Část svých prostředků vložili HNWIs stejně jako v minulých letech také do "investicí z vášně". K hlavním předmětům zájmu patřily předměty luxusního sběratelství, jako například automobily, lodě nebo tryskáče, do kterých v této kategorii plynulo celkem 29 procent peněz. "Poptávka oživila hlavně v Tichomoří, Rusku a na Blízkém východě," stojí ve zprávě.

Kromě toho do "investic z vášně" patří nákup uměleckých předmětů, na který vynakládají prostředky hlavně obyvatelé Latinské Ameriky a Evropy. Dále milionáři vkládali prostředky do šperků, drahokamů, luxusních hodinek, ale i do dalších sběratelských artiklů. Mezi ty patří vzácné mince nebo kvalitní víno.

Obecně zájem o tato aktiva vzrostl. Za příčinu autoři zprávy označují opět globální oživení a s ním spojený nárůst bohatství. Celková struktura "investicí z vášně" se v jednotlivých regionech příliš nelišila.

 

Právě se děje

Další zprávy