Kuvajt: OPEC bude jednat o prodloužení, nebo ukončení dohody, zásoby ropy v USA se rapidně snižují

ČTK ČTK
22. 8. 2017 8:08
Členské státy OPEC budou jednat o tom, zda současnou dohodu o omezování těžby ropy prodlouží, či ji ukončí. Vliv by na rozhodnutí by měly mít i snižující se zásoby ropy v USA. Konzultační společnost PetroLogistics odhaduje, že těžba ropy v OPEC v srpnu zřejmě klesne o 419 tisíc barelů denně a pohybovat se bude v průměru kolem 32,8 milionu barelů denně.
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: ČTK

Káhira - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude na své příští schůzce koncem listopadu řešit, zda nynější dohodu o omezování těžby prodloužit, nebo ukončit. V rozhovoru pro kuvajtskou televizi to prohlásil kuvajtský ministr ropného průmyslu Essam Marzúk.

"Zásoby ropy ve Spojených státech se totiž v posledních týdnech snižují podstatněji, než se očekávalo," uvedl Marzúk. A právě tuto skutečnost ministr označil za úspěch dohody členských a nečlenských zemí OPEC o omezování produkce. Zpráva amerického vládního úřadu pro energetické informace EIA ukázala, že komerční zásoby ropy ve Spojených státech klesly v porovnání s březnovým maximem o téměř 13 procent na 466,5 milionu barelů a jsou nyní nižší než v roce 2016.

OPEC a některé nečlenské státy v čele s Ruskem se v květnu dohodly na prodloužení dohody o redukci těžby o 1,8 milionu barelů ropy denně do března příštího roku s cílem snížit vysokou nabídku ropy na světovém trhu a zvýšit ceny této suroviny. Pode propočtů OPEC za červenec signatáři dohody dodržovali domluvené stropy těžby z 94 procent.

Konzultační společnost PetroLogistics odhaduje, že těžba ropy v OPEC v srpnu zřejmě klesne o 419 tisíc barelů denně a pohybovat se bude v průměru kolem 32,8 milionu barelů denně.

 

Právě se děje

Další zprávy