Krok z krize? V USA se začalo opět stavět

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
19. 3. 2009 16:29
Započatá výstavba v USA v únoru nečekaně vzrostla téměř o čtvrtinu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Washington - Američané se v únoru s vervou pustili do výstavby domů. Počet započatých staveb se totiž v USA meziměsíčně zvýšil téměř o čtvrtinu, napsala britská BBC.

Zatímco v lednu se začalo s výstavbou 477 tisíc domů, v únoru už to bylo 583 tisíc. Jde tak o největší nárůst od roku 1990.

Tento skok byl pro analytiky překvapením a nedokáží si ho plně vysvětlit - očekávali naopak propad. I přesto je výstavba domů v USA stále o polovinu níže než ve stejném období loni.

"Nevidíme žádný určitý důvod, který by mohl tento skok vysvětlit," řekl pro BBC Ian Shepherdson z firmy High Frequency Economics.

Znak oživení?

Propad na americkém trhu s bydlením byl klíčovým faktorem globální ekonomické krize. Řada analytiků věří, že tato data značí počátek oživení hospodářství.

"Pro americkou ekonomiku je to povzbuzující znamení. Je to dobrý signál toho, co má přijít," uvedl Matt Esteve ze společnosti Tempus Consulting. "S posílením akcií můžeme doufat, že jsme dno už zažili."

Akciové trhy v Americe na tato data v úterý skutečně zareagovaly růstem. Celkově index S&P 500 posílil přes tři procenta, Dow Jones přes 2,5 procenta a technologický Nasdaq si připsal více než čtyři procenta. Růst byl napříč všemi sektory.

Ostatní analytici jsou ale o něco skeptičtější. "Je to dočasný nárůst, ne oživení," prohlásil Shepherdson.

V únoru rovněž vzrostl počet vydaných stavebních povolení, který značí vývoj výstavby do budoucna. Americké úřady jich v únoru vydaly celkem 547 tisíc oproti 531 tisícům povolení v lednu.

Počet povolení sice stoupl, je však slabší než u započatých staveb. To by podle některých odborníků mohlo znamenat, že výstavba v příštích týdnech opět poleví.

 

Právě se děje

Další zprávy