Krize svědčí supermarketu, čteme v pořadí miliardářů

Petr Holub
14. 3. 2009 17:45
Do desítky nejbohatších lidí planety postoupili Němci z Aldi
V desítce nejbohatších se objevili zakladatelé diskontů Aldi, Theo a Karl Albrechtové.
V desítce nejbohatších se objevili zakladatelé diskontů Aldi, Theo a Karl Albrechtové. | Foto: Aldi

Praha - Přijít o 25 miliard dolarů za jediný rok těžko může někomu zlepšit náladu, i když patří mezi desítku nejbohatších lidí planety.

Podle tradičního žebříčku časopisu Forbes, který byl tento týden zveřejněn, se to loni - v roce začínající světové hospodářské krize - stalo hned čtyřem lidem.

Kdo z největších světových boháčů nejvíc prodělal? 

Největší indický a světový ocelář Lakšmí Mittal, jeho krajan Mukéš Ambani, který je šéfem petrochemického koncernu Reliance, telefonní magnát Carlos Slim Helú z Mexika a americký finanční investor Warren Buffett.

Ti zaznamenali největší ztráty na světě. A přece se udrželi mezi desítkou nejbohatších lidí planety.

Žebříček naopak ovládli majitelé supermarketů. Padali naopak další investoři a průmyslníci, zvláště z východních trhů.

Hloubka indického pádu

Pokud se týká výše uvedené čtyřky miliardářů, oba Američany může utěšovat, že jim zbyla víc než polovina majetku.

Indové však spadli z 45 na 20 miliard.

Mukéš Ambani může být ještě smutnější, protože z první desítky vypadl jeho bratr Anil, spolumajitel Reliance. Top ten opustil další Ind, ob chodník s realitami K.P. Singh.

Na východě je to těžší

Obdobné ztráty jako Indové zaznamenali ještě ruští miliardáři, místo v první desítce ztratil hliníkový magnát Oleg Deripaska. To signalizuje, že rozvíjející se trhy to mají ještě těžší než průmyslové jádro světové ekonomiky. 

Pád zmíněných boháčů ukazuje, že loni ve světové ekonomice nejvíc trpěl průmysl a finanční trhy. Relativně slušně z počínající krize vyšli masoví producenti složitých technologií a obchodní řetězce.

Gatesův comeback

Zakladatel Microsoftu na odpočinku Bill Gates se po roce vrátil do čela žebříčku. I když přišel také o slušné peníze (18 miliard dolarů), stále mu 40 zbývá.

Jeho konkurent, Larry Ellison z Oraclu přišel o zanedbatelné 2,5 miliardy, zbývá mu 22,5 miliardy a patří ke skokanům roku: postoupil ze 14. místa na čtvrté.

Nakupujte v Aldi

Světové miliardáře tentokrát převálcovaly evropské supermarkety.

V desítce nejbohatších se objevili zakladatelé diskontů Aldi, Theo a Karl Albrechtové. I když loni přišli o devět miliard, mají společně něco přes 40 miliard a jsou tak bohatší než Gates.

Stejnou částku jako bratři z Aldi ztratil jediný Ingvar Kamprad, zakladatel sítě IKEA, který ztratil víc, celkem devět miliard. Zbývá mu dvaadvacet.

Ještě víc než Ellison si polepšil Amancio Ortega, španělský majitel obchodní sítě Zara, který se s 18,3 miliardami dostal na desáté místo miliardářů, když loni byl s 21,2 miliardami až dvaadvacátý.

 

Právě se děje

Další zprávy