Krize sjednocuje Evropu: Burzy padají, vlády zachraňují

Ekonomika Ekonomika
6. 10. 2008 15:50
Berlusconi slibuje Evropě: "Vaše úspory jsou v bezpečí."
Nejistota se přenesla na všechny evropské burzy.
Nejistota se přenesla na všechny evropské burzy. | Foto: Reuters

Frankfurt nad Rýnem - Finanční krize vtrhla do Evropy "ve své plné kráse". Akcie padají a evropští vůdci ujišťují veřejnost, že není čeho se obávat.

Italský premiér Silvio Berlusconi občanům celé Evropy vzkazuje, že "evropští politici udělají cokoliv, aby garantovali potřebnou finanční stabilitu."

"Vaše úspory jsou v bezpečí," stojí v jeho prohlášení, jako by mluvil jménem celé Evropy.

Úspory jsou v bezpečí

Garance bankovních vkladů přislíbilo v uplynulých hodinách hned několik evropských vlád. Jako první tak učinila irská vláda, kterou ještě o víkendu kvůli hrozícímu zhroucení banky Hypo Real Estate následovala i německá exekutiva kancléřky Merkelové.

Ta po víkendových jednáních oznámila, že bude garantovat všechny soukromé vlady v bankách, což si podle odborníků vyžádá sumu přesahující 500 miliard eur.

Zhroucení banky Hypo Real Estate zabránila německá vláda.
Zhroucení banky Hypo Real Estate zabránila německá vláda. | Foto: Reuters

Kromě Irska a Německa už garanci vkladů přislíbilo i Rakousko, Švédsko a Dánsko. Právě vláda země ležící na Jutském poloostrově oznámila, že poskytne garanci ve výši 35 miliard dánských korun, což jsou v přepočtu asi 4,7 miliard eur.

Švédská vláda pak zdvojnásobila maximální částku garance na jednu vkladní knížku na 500 tisíc švédských korun (51 tisíc eur). Rakouská vláda prozatím své konkrétní plány veřejnosti neprozradila.

Garance na jednu vkladní knihu navýšila i britská vláda - a to z původních 35 tisíc liber na 50 tisíc (64 tisíc eur).

Burzy padají vládám navzdory

Nejistota se však přenesla na všechny evropské burzy. Hlavní Německý index Dax dokonce dosáhl nejnižší hodnoty od července roku 2006.

Frankfurt hlásí jeho propad o 4,8 procenta na 5521 bodů. Pařížský CAC 40 propadl o 4,9 procenta a londýnský FTSE dokonce o 5,1 procentních bodů.

Co se procent týče, zaznamenaly ještě větší propady další evropské burzy. Ruský index MICEX na neochotu investorů doplatil 13procentním propadem, vídeňský ATX pak o více než 7 procent a istanbulský ISE o 7,4 procent.

Mimo Evropu začátkem tohoto týdne oslabovaly i nejdůležistější burzy v Asii, Pacifiku a Austrálii.

Padá i cena ropy

Skepse se výrazně dotkla i cen ropy. Například ropa WTI už spadla pod 90 dolarů za barel.

Finanční krize se pak podepsala i na výrazném poklesu eura vůči dolaru. Euro tak v pondělí ráno spadlo na nejnižší hodnotu za poslední více než rok. Společná měna eurozóny spadla na úroveň 1,3552 dolaru za jedno euro.

 

 

Právě se děje

Další zprávy