Krize novin: Další slavný deník je v USA před krachem

Ekonomika Ekonomika
4. 5. 2009 11:10
Deník se nemůže dohodnout se svým vlastníkem

Boston - Proslulému americkému listu Boston Globe, který vlastní vydavatelství New York Times, hrozí zánik. Jednání mezi zástupci odborových svazů listu a majitelem zatím nevedla k výsledku. Informovala o tom agentura Reuters.

The New York Times stále vyhrožuje, že Boston Globe zavře. Odborový svaz to považuje za nátlakovou taktiku. Ani jedna strana nechce uvést, co dohodě ve skutečnosti brání.

Snížení nákladů

Aby list mohl pokračovat, požaduje majitel snížit jeho náklady o 20 milionů dolarů. Po největším odborovém svazu zastupujícím zaměstnance listu, Boston Newspaper Guild, žádá polovinu. Svaz ale uvádí, že nabídl jako ústupek přes deset milionů.

Problematickým bodem budou zřejmě doživotní záruky pracovního místa. Zatímco je vlastník chce omezit, podle šéfa svazu o tom vůbec nemůže být řeč. Tyto záruky má přibližně 470 zaměstnanců, kteří jsou členy šesti různých odborových svazů. Celkem 190 z nich sdružuje Guild.

The New York Times předal odborářům kopii hlášení, že je připraven redakci listu rozpustit. Takové oznámení vyžaduje 60 dnů předem patřičný federální zákon. Letošní ztráta 137 let starého listu se odhaduje na 85 milionů dolarů, napsala agentura AP. Boston Globe je v USA sedmnáctým největším deníkem podle denních tržeb.

 

Právě se děje

Další zprávy