Krize naučila šéfy firem úsporám, budou se hodit

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 1. 2012 12:15
V letošní zlepšení ekonomiky věří jen 15 procent z ředitelů firem z celého světa
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu.
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. | Foto: Reuters

Praha - Ekonomická situace ve světě se sice letos zhorší, ale naše firma poroste, myslí si téměř každý druhý ředitel firmy, který odpovídal v průzkumu poradenské společnosti PwC. Ta se na budoucí vývoj pravidelně dotazuje mezi 1258 generálními řediteli podniků a firem z celého světa.

Téměř polovina z dotazovaných šéfů předpovídá globální ekonomice pro letošek pokles, 40 procent ředitelů ale očekává růst vlastní společnosti. Zlepšení ekonomiky prorokuje 15 procent dotázaných.

Pesimismus z Česka

Čeští vrcholoví manažeři jsou ale pesimističtější než jejich kolegové ze zahraničí. „Zhoršení světové ekonomiky očekávají dvě třetiny z nich. Jen necelých 13 procent si je opravdu jistých, že jejich firmě letos porostou tržby," uvedl Jiří Moser, řídící partner PwC v České republice.

Jsou tak pesimističtější než manažeři v západní Evropě nejvíce zasažené krizí eurozóny. Tam v růst vlastní firmy věří pro letošek čtvrtina dotázaných.

Největším strašákem generálních ředitelů na celém světě je nejistý ekonomický vývoj (80 procent), malá schopnost vlád reagovat na vysoké rozpočtové deficity a zadlužení (66 procent), nestabilita kapitálových trhů (64 procent) nebo rozkolísanost měnových kurzů (58 procent).

"Dobrou zprávou je, že dlouhodobý cyklus zpomalení naučil generální ředitele, jak řídit své podnikání se stále větší efektivitou. Generální ředitelé teď říkají, že jsou lépe připraveni vypořádat se s nejistou ekonomickou situací. Mnozí ředitelé si jsou jisti, že mohou zajistit růst tržeb i navzdory obtížným podmínkám," dodal Jiří Moser.

 

Právě se děje

Další zprávy