Krize na trzích živě: Zlato prolomilo novou hranici

Ekonomika Reuters ČTK Ekonomika, Reuters, ČTK
10. 8. 2011 22:20
Pražská burza se v závěru obchodování dostala do červených čísel
Švýcarský frank dosáhl na nová historická maxima.
Švýcarský frank dosáhl na nová historická maxima. | Foto: Reuters

Washington/Brusel/Praha - Očekávaný zásah americké centrální banky (FED), která v úterý ponechala úrokové sazky beze změn a přislíbila je kvůli slabé ekonomice držet další dva roky na rekordně nízké úrovni, pomohl rozbouřeným akciovým trhům.

Už během úterního pozdního večera (SELČ) přicházely zprávy, že posílily americké akcie. Podařilo se jim smazat velkou část předchozích ztrát. CNN uvedla, že úterek byl na Wall Street nejlepším dnem za poslední dva roky.

Ve středu ráno pak přišla dobrá zpráva z asijských trhů. I ty zaznamenaly růst.

Zpočátku rostly také evropské burzy, po poledni se ale směr vývoje opět obrátil a křivky většiny burzovních indexů zamířily do červených čísel.

Potvrdilo se varování analytiků před přílišným optimismem. Trhy jsou podle nich velmi nestabilní a stále jimi zmítají obavy z nové globální krize.

"Mnoho investorů přijalo negativně zprávu, že Fed nepřijal i růstová opatření," uvedl pro BBC analytik Robin Bew. "Jsou zklamaní, že Fed nezanešel dál a neoznámil zavedení balíku ekonomických stimulů."

Sledovali jsme další den návratu finanční krize:

22:17 - Zisky amerických akcií jsou pryč

Akcie na trzí v USA v závěru obchodování přišly o zisky, které si během dne připsaly. Akciové indexy skončily okolo hranic středečních minim - DJIA -4,3 %, S&P 500 -4,0 %, kompozitní NASDAQ (-3,6 %), napsal server akcie.cz.

18:47 - Zlato prolomilo další rekord

Cena zlata dnes poprvé v historii překročila 1800 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Vzhůru ji tlačí obnovený pokles na amerických akciových trzích, za kterým stojí obavy ohledně dluhových problémů ve Spojených státech a eurozóně.

17:22 - Pražská burza končila v červených číslech

Pražská burza se v závěru obchodování opět propadla do červených čísel a hlavní index PX odepsal 2,15 procenta na 979,4 bodu. Burzu dolů táhly především bankovní emise, akcie Komerční banky spadly o více než deset procent. Ztráty postihly také cenné papíry ČEZ, vyplývá z výsledků. Oslabovaly i další trhy ve středoevropském regionu.

17:05 - Ztráty se prohlubují

Portál Patria před pátou odpolední informuje, že evropské trhy prohlubují ztráty: FTSE100 -2,8 %, CAC40 -4,51 %, DAX -3,4 %.

Pražská burza ukončila obchodování s indexem PX 979,4 bodu, tedy 2,15 procenta pod úrovní jeho úterní závěrečné hodnoty.

16:45 - Ratingová agentura Fitch snižuje rating Kypru z dosavadní úrovně A- na BBB s negativním výhledem, informovala o tom agentura Bloomberg.

16:30 - Pražská burza v minusu

Jen desítky minut před ukončením obchodování se propadla pražská burza do červených čísel. Index PX se propadl 2,15 procenta pod úterní úroveň. CETV -0,88 %, KB -5,82 %, Unipetrol -1,36 %, ČEZ -1,16 %, Erste -0,72 %

16:14 - Francie má stále stabilní AAA rating

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service potvrdila rating Francie na nejvyšším možném stupni AAA se stabilním výhledem, totéž učinila i konkurenční agentura Fitch Ratings, která má pro závazky Francie rovněž stabilní výhled. Finanční situace Francie podle nich nevykazuje žádné změny, které by byly důvodem k úpravě ratingu.

15:10 - Růst vystřídal pokles

Předpovědi expertů se naplnily už v druhé polovině dne. Evropské trhy držely alespoň mírný růst po část odpoledne, ale krátce před třetí odpoledne začaly burzy klesat. FTSE -0,1 %, CAC -1,3 %, AEX -0,4 %, IBEX -1,7 %.

Pod úroveň 1,43 k dolaru kleslo také euro, k růstu se nevrátila ani pražská burza. Index PX, který dopoledne vystoupal o 4,3 procenta nad úterní úroveň, ztrácela dál až na úroveň 0,81 procenta.

12:30 - Vliv Fedu nevydrží věčně, varují experti

Někteří analytici varují, že navzdory počátečnímu nadšení by se ceny koncem týdne mohly začít opět snižovat, protože pozornost se opět soustředí na výhled globálního růstu. "Vliv Fedu se pravděpodobně do konce týdne vytratí," uvádí se ve zprávě analytické společnost MF Global.

"Rozhodnutí Fedu ponechat sazby nízko tak dlouho je přiměřené, protože centrální banka si uvědomuje, že růst bude v příštím období vlažný. Tento vývoj však nevěstí nic dobrého pro komodity, zvláště pro základní kovy a energii." Trhy také vzhledem k současnému slabému výkonu americké ekonomiky brzké zvýšení úrokových sazeb nečekaly.

11:50 - Rychlý start postupně zpomalil

Západoevropské akcie zahájily dnešní obchodování díky silnému úternímu růstu na Wall Street vzestupem a navázaly na úterní oživení z dlouhého propadu. Zotavování však během dopoledne ztrácelo síly a do záporných pásem se dostaly zejména akcie italských bank.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 před 11. hodinou SELČ získával 0,5 procenta a byl kolem 953 bodů, předtím vystoupil až na 965 bodů.

Postupně však oživování v Evropě došel dech. Do záporných čísel se dostaly akcie bank, jejichž index klesl o 0,4 procenta. Výrazně klesaly akce italských bank a UniCredit a Intesa Sanpaolo ztrácely přes tři procenta. Podle obchodníků nyní investoři zřejmě prodávají akcie italských bank, aby je v portfoliích vyměnili za italské dluhopisy, které by díky nákupům Evropské centrální banky mohly získávat na ceně.

11:34 - Futures na Wall Street po včerejší rally indikují open mírně v červeném: DJIA -0,19 %, S&P -0,02 %, Nasdaq -0,09 %, hlásí server Patria.

10:15 - Pražská burza opět ztrácí

Hlavní index PX sice rostl až na 4,3 procenta, před desátou hodinou ale začal opět ztrácet až na 3,12 procenta ve srovnání s úterkem, klesl tak na 1032,1 bodu.

V 9:43 bylo kvůli růstu o více než 20 procent zastaveno do 9:57 obchodování s akciemi AAA Auto. Ty dosáhly těsně před desátou na 21 korun, poté opět ztratily až k + 15,67 procenta na hodnotu 20 Kč.

 

9:30 - Evropa zahajuje růstem

Hlavní indexy evropských burz zahájily středeční den růstem. Britský FTSE100 rostl o 1,8 procenta, francouzská CAC40 o 1,7 procenta, německý DAX dokonce o 2,2 procenta. FTSEurofirst se v úvodu zvýšil o 1,4 procenta.

Rostl také Pražská burza o 3,7 %, akcie AAA Auto posílily o 18,6 procenta na 20,50 Kč, CETV si připsalo 6 procent, Erste rostla o 6,3 procenta, KITD o 8,25 procenta a NWR dokonce o 11,11 procenta.

8:55 - Komentář ČSOB: Buďte obezřetní

"Americké akcie sice vyskočily na konci seance o více jak 4 %, problém je, že den před tím se ještě více propadly a úterní zisky šly ruku v ruce s nižšími zobchodovanými objemy. To do budoucna nevěští nic dobrého. Recepty, které nabízí Fed nejsou navíc v tuto chvíli žádným vše-spásným lékem," píše ČSOB v ranním komentáři k vývoji trhů..

8:45 - Japonské oživení

Japonský akciový trh po třídenní sérii propadů oživil a jeho hlavní index posílil o více než jedno procento. Vzhůru jej táhly závěrečné zisky na Wall Street, jimiž investoři po prudkých výkyvech reagovali na příslib americké centrální banky (Fed) ponechat úrokové sazby téměř na nule ještě dva roky. Dolar na asijském trhu mírně rostl a vzpamatovával se z prudkého úterního pádu.

7:45 - Americké akcie v úterý posílily a smazaly velkou část pondělních ztrát. Širší index S&P 500 si připsal nejvyšší zisky za více než dva roky.

Obchodování na trhu však bylo velmi nestabilní a trh po konci zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) změnil několikrát směr.

Index Dow Jones v úterý stoupl o 429,92 bodu, tedy 3,98 procenta, na 11.239,77 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 53,07 bodu, neboli 4,74 procenta, na 1172,53 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 124,83 bodu čili 5,29 procenta na 2482,52 bodu.

Dařilo se bankovním společnostem a oborový index KBW stoupl 6,7 procenta. Objem obchodování byl vysoký. Celkem bylo zobchodování 16,4 miliardy akcií, což je více než dvojnásobek letošního denního průměru. Všechny tři indexy jsou však od počátku letošního roku v negativním teritoriu.

7:15 - Dolar po prohlášení Fedu pokračoval v poklesu. Vůči švýcarskému franku v jednu chvíli ztrácel až pět procent.

Analytici soudí, že rozhodnutí Fedu dále snížilo přitažlivost dolaru pro investory.

Frank se dostal na nový rekord i vůči euru a investoři jsou nyní obezřetní a budou pozorně sledovat, zda švýcarská centrální banka nebude intervenovat.

Dolar vůči franku během dne klesl až na nové rekordní minimum 0,7067 CHF, nakonec skončil se ztrátou 4,7 procenta na 0,7196 CHF. Od počátku letošního roku již dolar vůči franku klesl o 23 procent. Euro k franku oslabilo o 3,4 procenta na 1,0338 CHF, když během dne se propadlo na rekordní minimum 1,0075 CHF a blíží se k paritě. Za letošní rok euro ztratilo 15 procent.

Euro k dolaru stouplo o 1,3 procenta na 1,4260 USD. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,9 procenta na 76,98 JPY, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy