Krize hypoték: Bush má plán, jak zachránit Američany

dkl
1. 9. 2007 0:07
Problémy donutily prezidenta jednat
Stále se tu staví a rekonstruuje, ale je to už prakticky podobné jako v jiných obcích.
Stále se tu staví a rekonstruuje, ale je to už prakticky podobné jako v jiných obcích. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Washington - Prezident Spojených států George W. Bush v nejbližší době představí plán, jak pomoci milionům majitelů domů, na které tvrdě dopadá krize hypoték.

Takzvané sub-prime hypotéky jsou poskytovány lidem s nízkými příjmy či špatnou úvěrovou historií. Jde o rizikové podnikání, které v posledních týdnech způsobilo paniku na všech světových burzách.

Strach investorů o své peníze, které vložili do fondů, jež poskytují právě tyto hypotéky, poznamenal celý finanční svět.

Rostoucí počet lidí, kteří mají problémy splácet, již zasáhl banky.

Promluví i šéf centrální banky

Spolu s prezidentem USA se chystá na proslov i šéf americké centrální banky FED Ben Bernanke.

AKTUÁLNĚ: Co řekl šéf FED Bernanke ke krizi hypoték. Čtěte ZDE

Bush by měl dle analytiků navrhnout Kongresu USA, aby vládní hypotéční pojišťovna Federal Housing Administration ručila za hypotéky, které jsou více než devadesát dní po splatnosti.

Co se stalo s hypotékami v USA? Čtěte souvislosti:

Přišel úvěrový armagedon. Dal se předvídat

Akciová panika nebere konce, Asie i Česko opět klesají

Analýza: Investoři věděli, do čeho jdou už před krizí

Prezident zřejmě předstoupí i s plánem, který by se pokusil zabránit obdobné krizi v budoucnu.

Bernanke se zřejmě bude věnovat pokračujícím problémům úvěrového a hypotéčního trhu. Své názory představí na mezinárodním setkání centrálních bankéřů a ekonomů v Jackson Hole ve státě Wyoming.

Jeho slova budou pečlivě sledována analytiky i investory. Mohl by totiž zaznít náznak snižování úrokových sazeb, které by následně alespoň trochu ulevilo majitelům domů a zvýšilo by důvěru v trh.

Důležitá slova

Do této chvíle musel FED nalít do ekonomiky desítky miliard dolarů, aby se finanční trh nezhroutil a dolar zbytečně moc neoslabil.

"Půjde o zásadní vystoupení, protože Bernanke bude mluvit o bydlení," myslí si dle BBC Binay Chandgothia, šéfka investičního oddělení v Principal Asset Management.

"A bydlení je právě to, co snížilo důvěru spotřebitelů v ekonomiku," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy