Krize dorazila do Evropy. O úspory se bojí Belgičané

Ekonomika Ekonomika, Redakce EKO
29. 9. 2008 13:04
V bance Fortis má účet polovina Belgičanů
V bance Fortis má úspory polovina Belgičanů. Bojí se o úspory.
V bance Fortis má úspory polovina Belgičanů. Bojí se o úspory. | Foto: Reuters

Brusel/Amsterdam - Finanční skupina Fortis se topí v problémech a Belgičané začínají mít obavy o vlastní úspory.

Jedničku mezi belgickými bankami (a dvojku v sousedním Nizozemsku) zachránila až pomoc Evropské centrální banky a vlád Nizozemska, Belgie a Lucemburska.

Belgický premiér Didier Reynders přesto nešetří optimismem a uklidňuje veřejnost. "Důležité je, že vlády Beneluxu našly dohodu. Žádný klient nezůstane bez prostředků," prohlásil.

A přidávají se i další politici. Křesťanská demokratka Marianne Thyssenová tvrdí, že "vláda je připravena garantovat sto procent úspor." Pravda je však taková, že podle belgického a nizozemského práva je pojištěno pouze 20 tisíc euro na každém účtu.

Znárodnění pomohlo, ale...

Díky finanční injekci ve výši 11,2 miliardy euro se podařilo odvrátit krach banky, ve které má své úspory polovina Belgičanů a která zaměstnává přes padesát tisíc lidí.

Aktiva banky se ještě nedávno pohybovala kolem 455 miliard euro a přesahovala HDP celé Belgie. Současná hodnota ovšem spadla na zhruba 14 miliard euro.

První evropská oběť ekonomické krize ale prodělala více než dvě miliardy euro na úvěrové krizi ve Spojených státech a akcie poklesly na nejnižší hodnotu za posledních patnáct let. Fortis se přesto nevzdával.

Banka dlouho problémy popírala, přestože zisky za první pololetí klesly o 41 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Teprve poté, co vedení banky odmítlo nabídky BNP Paribas i ING na odkoupení akcii, se pád ukázal jako nevyhnutelný.

Krize míří do Evropy

Stejně nezadržitelně se podle analytiků přesunuje finanční krize ze Spojených států do Evropy.

Problémy hlásí Velká Británie. Tamní vláda musela přispěchat na pomoc už druhé velké bance postižené finanční krizí. Hypoteční ústav Bradford & Bingley bude muset prodat své pobočky a jeho zbytek poté bude znárodněn.

Zdravou část firmy převezme španělský bankovní ústav Santander, potvrdila dnes britská vláda.

Napětí panuje také v Německu, kde se problémy provázený finanční ústav Hypo Real Estate nakonec dohodl s konsorciem bank na úvěru ve výši 35 miliard euro, který mu pomůže překonat krizi v jeho refinancování.

Hypo s tržní kapitalizací necelé čtyři miliardy eur (98 miliard korun) je sice malou bankou, její problémy by však mohly podkopat důvěru v německou ekonomiku.

I hned po začátku obchodování na burze oznámila dánská Vestjysk Bank převzetí menší Bonusban. Důvod stejný jako v případě Hypo Real Estate: globální finanční krize.

Ta dále bují i v USA - americká banka Citigroup dnes podle agentury Bloomberg oznámila, že koupí bankovní operace problémové banky Wachovia.

 

Právě se děje

Další zprávy