Krachující Opel zřejmě skončí v rukách Fiatu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 4. 2009 20:25
Automobilka žádá o pomoc německou vládu. Ta váhá
Továrna General Motors-Opel v Antverpách. Reálně hrozí, že bude muset zavřít.
Továrna General Motors-Opel v Antverpách. Reálně hrozí, že bude muset zavřít. | Foto: Reuters

Berlín - Německou automobilku Opel možná převezme její italský konkurent Fiat. Agentuře DPA to dnes řekl šéf závodní rady německého podniku Klaus Franz.

Podle německého časopisu Der Spiegel by Fiat mohl podepsat předběžnou dohodu o koupi majoritního podílu v Opelu již příští úterý.

Převzetí ze strany Fiatu se ale odborářům v Opelu nelíbí, protože se obávají rozsáhlého propouštění.

Německý ministr Karl-Theodor zu Guttenberg popřel, že již existuje předběžné rozhodnutí o převzetí většinového podílu v Opelu Fiatem. "Spolková vláda vede rozhovory s různými zájemci bez jakéhokoliv předběžného rozhodnutí," prohlásil ministr.

Foto: Aktuálně.cz

Opel požádal kabinet o pomoc ve výši 3,3 miliard eur (téměř 90 miliard korun) z veřejných zdrojů. Německá vláda chce ale před rozhodnutím vidět podnikatelský plán, který by prokázal životaschopnost podniku.

Opel zaměstnává ve svých čtyřech německých závodech zhruba 25 tisíc lidí, automobily vyrábí rovněž v Belgii, Polsku, Portugalsku a Británii.

Je součástí největší americké automobilky General Motors, která se v důsledku slabé poptávky dostala na pokraj bankrotu a nyní bojuje o získání dodatečné státní pomoci.


 

Právě se děje

Další zprávy