Krach Lehman Brothers se dokončí asi až příští rok

ČTK ČTK
30. 6. 2011 8:55
Nový likvidační plán má nyní širokou podporu
Bývala to slavná banka
Bývala to slavná banka | Foto: Reuters

New York - Největší bankrot v dějinách USA se zřejmě chýlí ke konci. Banka Lehman Brothers Holdings totiž předložila nový likvidační plán v objemu 65 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu Kč).

Plán podle ní má širokou podporu, a tedy i šanci, že jej soud schválí. Znamená to, že největší bankrot v dějinách Spojených států by se mohl pomalu chýlit ke konci.

Banka zkrachovala v září 2008, a významně tak přispěla k prohloubení finanční krize. V té době byl Lehman tvrtou největší investiční bankou v USA s aktivy kolem 639 miliard dolarů (asi 10,8 bilionu Kč).

Řada věřitelů získá zpět jen zhruba pětinu z pohledávek 

Pokud soud návrh schválí, bude moci banka, respektive to, co z ní zbylo, opustit režim bankrotové ochrany. Mohla by tak mimo jiné začít vyplácet věřitele. Ti se nechtěli smířit s tím, že získají jen zlomek pohledávek, proto se případ táhne tak dlouho.

Výkonný ředitel banky Bryan Marsal agentuře Reuters sdělil, že s hlavními věřiteli už Lehman Brothers v principu dosáhl dohody. Čekat se tedy bude zřejmě jen na stanovisko soudu. Marsal by s výplatou peněz chtěl začít příští rok.

Banka již předložila nový návrh konkurznímu soudu na Manhattanu. Podle plánu i řada nezajištěných věřitelů vymůže jen asi 20 procent částky, kterou jim Lehman Brothers v době vyhlášení bankrotu dlužil. Proti předchozímu plánu, který banka předložila letos v lednu, je nyní klíčová změna v tom, že částky půjdou nezajištěným věřitelům mateřské společnosti, nikoliv věřitelům dceřiných firem.

 

Právě se děje

Další zprávy