Kosmetiku testovanou na zvířatech v EU už nekoupíte

ČTK ČTK
11. 3. 2013 15:48
Zákaz je posledním krokem v evropském tažení proti zkouškám kosmetiky na zvířatech
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel - V Evropské unii se ode dneška nesmějí prodávat nové kosmetické přípravky, které byly testovány na zvířatech. Oznámila to v Bruselu Evropská komise.

Tento zákaz je posledním krokem v evropském tažení proti zkouškám kosmetiky na zvířatech. V Evropě se nesmí takové zkoušky dělat od roku 2004, o pět let později byly zakázány také testy jednotlivých složek kosmetických výrobků.

"Komise je odhodlána i nadále podporovat vývoj alternativních metod a pokračovat v jednáních se třetími zeměmi, aby uplatňovaly evropský přístup," řekl evropský komisař pro zdraví a spotřebitelskou politiku Tonio Borg.

Spotřebitelé zatím žádnou změnu nezaznamenají, protože výrobky, které jsou nyní na trhu, byly již na zvířatech testovány - buď před rokem 2004 v Evropě nebo později mimo EU. Ale od nynějška nesmějí být na unijní trh uvedeny žádné nové přípravky, které spoléhají na testování na zvířatech.

Kosmetické přípravky a jejich složky se zkoušejí na králících, myších a krysách, aby se zjistilo, zda například nevyvolávají alergické reakce nebo při dlouhodobém používání nezpůsobují rakovinu.

Poslední zákaz se týká hygienických produktů denní spotřeby, tedy mýdla, šamponů a zubní pasty, i vlastní kosmetiky, jako jsou parfémy.

V roce 2004 před zákazem bylo ke zkouškám kosmetických výrobků použito 8988 zvířat. O pět let později byly složky kosmetických produktů v Evropě vyzkoušeny na 344 zvířatech. Od roku 2009 pak byly veškeré zkoušky na zvířatech pro evropský trh prováděny mimo unii. Od nynějška to již není možné, a pokud nějaký nový produkt není možné vyzkoušet jiným způsobem, nesmí být uveden na unijní trh.

Podle Evropské komise se každým rokem použije ke zkouškám kosmetických výrobků ve světě 15 až 27 tisíc zvířat ročně. Evropská unie mezi lety 2007 až 2011 vydala 238 milionů eur na výzkum nových testů kosmetických přípravků, k nimž nejsou potřeba zvířata.

 

Právě se děje

Další zprávy