Korupční skandál zameten. BAE může dál obchodovat

Adam Junek
12. 8. 2008 23:40
BAE má naději na další miliardový obchod s Araby
Foto: Ondřej Besperát

Londýn - Kdy je nejvhodnější čas znovu uzavřít obchod s někým, s kým jste byli společně v podezření z nekalých praktik? Hned poté, co jste si jisti, že už na vás nemohou.

Aspoň tak to vypadá při zbrojních zakázkách pro přední britskou zbrojovku BAE Systems, které jí prostřednictvím britské vlády zadává Saúdská Arábie.

Podle informací Financial Times totiž právě začaly probíhat intenzivní rozhovory o tom, že by si saúdskoarabská armáda pořídila dalších 72 stihaček Eurofighter Typhoon. Což by znamenalo miliardy liber proudící do kasy BAE.

Zakázka za miliardy

Podle loňské dohody už Saúdové 72 těchto letounů objednali a nyní by podle zdroje z vlády této blízkovýchodní země měli toužit po dalších.

Jednání probíhají už několik měsíců, nyní se ale měla zesílit díky rozhodnutí Sněmovny lordů. Ta totiž navždy pohřbila vyšetřování údajné korupční aféry známé jako Al Jammamáh.

Pod tímto názvem se skrývá prodej vojenských letounů za 43 miliard liber právě Saúdské Arábii. Dohoda byla podepsána roku 1985 a pak z účtů BAE odcházely horentní sumy nebo i drahé dárky v podobě luxusního letounu Airbus směrem k členům královské rodiny v Saúdské Arábii.

BAE vždy odmítalo jakékoliv protiprávní jednání. Je však pravdou, že uplácení v zahraničí nebylo v Británii až do vlády Tonyho Blaira trestné.

První kontrakt na Typhoony měl hodnotu 4,3 miliardy liber s tím, že se celková suma může vyšplhat až na 20 miliard s opravami a dalším servisem. Podobně vysoko by se mohla vyšplhat i suma nyní projednávané objednávky, píší britská média.

České gripeny stále neuzavřeny

Vyšetřování však běží nadále u dalších kontraktů, které se BAE týkají. O dodávky stíhaček Gripen české, ale také třeba maďarské armádě se zajímají policejní jednotky nejen v Británii a obou zmíněných zemích, ale také třeba ve Švýcarsku či Švédsku.

Foto: Ondřej Besperát

Právě ze severní Evropy stíhačky pocházejí. A kromě BAE jejich výrobce vlastní tamní společnost SAAB.

Protikorupční síly policejních sborů se do všech zúčastněných společností opřely poté, co švédská televize zveřejnila sérii reportáží, které poukazovaly na "netradiční" postupy při prosazování nejdříve prodeje a pak následně pronájmu gripenů české armádě.

Ani po více než roce se však vyšetřování nepodařilo uzavřít. Klíčové důkazy zatím chybí.

Zakázka na stíhačky pro českou armádu od britsko-švédského konsorcia BAE Systems/SAAB se již v minulosti vyšetřovala. I tehdy skončilo pátrání bez výsledků, byť někteří čeští politici do protokolu uváděli, že se je neznámí lidé pokoušeli korumpovat.

 

Právě se děje

Další zprávy