Korupce za čtyři biliony korun? Indie řeší prodej dolů

ČTK ČTK
22. 3. 2012 10:21
Obří nesrovnalosti odhalil audit, který unikl do indických médií

Dillí - Indie zřejmě přišla v přepočtu až o 210 miliard dolarů (asi 3,9 bilionu Kč), když příliš levně prodala obrovské zásoby uhlí.

Uvádí to zpráva auditora, která unikla do tamních médií. Opozice zuří a hovoří o "matce všech podvodů", parlament si podle agentury Reuters pozval příslušného ministra, aby záležitost vysvětlil.

Předseda vlády Manmóhan Singh, jehož kabinet už čelí více podezřením z korupce, na dotazy novinářů nereagoval. Kvůli zprávě ale parlament odložil plánovanou schůzi a čeká, až vláda informace prověří. Vláda přitom už loni čelila korupčnímu skandálu při prodeji telekomunikačních licencí.

"Zprávu z médií prověřujeme, už jsem si vyžádal záznamy. Potom odpovím," řekl novinářům ministr uhelného průmyslu Šríprakaš Džaisval. Zpráva auditora, k níž se dostal deník Times of India, například uvádí, že uhelné doly měly být nabídnuty v aukci nejvyššímu zájemci.

Vláda podle auditora prodala celkem 155 kvalitních uhelných dolů, které nabídla zhruba stovce soukromých i státních firem.

Způsob prodeje, který vláda využila, při použití dnešních směnných kurzů znamená pro Indii ztrátu minimálně 10,7 bilionu rupií. To je v přepočtu zmíněných zhruba 210 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy