Korea: Piloti ihned do práce!

ČTK, eko
11. 12. 2005 13:09
Soul - Jihokorejská vláda dnes nařídila stávkujícím pilotům letecké společnosti Korean Air, aby přerušili protest a okamžitě se vrátili do práce.
Jihokorejská vláda nařídila stávkujícím pilotům letecké společnosti Korean Air, aby přerušili protest a okamžitě se vrátili do práce.
Jihokorejská vláda nařídila stávkujícím pilotům letecké společnosti Korean Air, aby přerušili protest a okamžitě se vrátili do práce. | Foto: Reuters

Piloti od čtvrtka stávkovali za vyšší platy a firmě už kvůli stávce vznikly ztráty téměř 190 miliard wonů (asi 4,5 miliardy Kč).

Vláda tak využila svého práva na intervenci a ukončila stávku v odvětví, které považuje za klíčové pro fungování ekonomiky země. Mluvčí odborářů uvedl, že piloti nařízení vlády uposlechnou a co nejdříve se vrátí do práce. Nákladní doprava bude obnovena v pondělí, osobní zřejmě od úterý.

Stávka přinutila leteckou společnost zrušit zhruba 60 procent letů. Vláda už letos musela v letecké dopravě intervenovat dvakrát, protože v srpnu z podobných důvodů stávkovali piloti ve druhé největší letecké společnosti Asiana Airlines. Poté, co stávka trvala už měsíc, vláda se rozhodla zakročit.

Ministr práce Kim Te-hwan v televizním vystoupení řekl, že  vláda nařídila stávkujícím pilotům a jejich nadřízeným, aby zahájili povinné vyjednávání. Jednání, která se protáhla přes noc, totiž nepřinesla žádný výsledek a management zatím požadavky na zvýšení platů nevyslyšel.

"Zaměstnanci a vedení podniku musejí zastavit všechny stávkové aktivity a nemohou je obnovit po dobu 30 dnů," prohlásil ministr. Korean Air přepravuje značné objemy zboží korejských technologických firem, jako je Samsung Electronics, a stávka tudíž pro firmu znamená značné ztráty. Zvlášť před koncem roku je vývoz tohoto zboží na vrcholu.

Korean Air se na nákladní letecké dopravě v Koreji podílí asi ze 48 procent. Podíl na mezinárodní osobní dopravě činí zhruba 41 procent, podotýká agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy