Konzole Xbox 360 od Microsoftu věří v Blu-Ray

Red Eko, Reuters
25. 2. 2008 11:59
Ukončení výroby HD DVD přimělo firmu k ústupku

Praha - Herní konzole Xbox 360 od Microsoftu bude v budoucnosti vybavena systémem Blu-Ray. Rozhodnutí japonské společnosti Toshiba ukončit výrobu HD DVD přimělo softwarového giganta k dlouho očekávanému kroku.

Asi třistatisící zákazníků, kteří již konzoly s technologií HD DVD mají doma, se však podle vedení společnosti nemusí ničeho obávat. Microsoft bude pro prodané přehrávače HD DVD nadále poskytovat standardní záruční služby.

Toshiba prohrála souboj se Sony

Japonská společnost Toshiba porážku v souboji disků přiznala minulý týden.

Válka o disky
Autor fotografie: Reuters

Válka o disky

Digitální platforma HD DVD s vysokým rozlišením obrazu se tak brzy stane minulostí. Blu-ray vyvinutý firmami Sony a Matsushita Electric Industrial naopak univerzálním standardem, na který přejdou všichni producenti i výrobci.

"Pečlivě jsme zvážili průběh takzvané války formátů nové generace. Došli jsme k závěru, že rychlé ukončení výroby bude nejlepším řešením," odůvodnil rozhodnutí firmy minulý týden prezident Toshiby Atsuoshi Nishida.

Kapacita je víc než cena

Firma uvedla disky HD DVD na trh v roce 2006 s tím, že hlavní výhodou oproti konkurenci bude cena; zároveň měly nabídnout víc interaktivity.

To však nestačilo a dnes se ukazuje, že lepší zbraní byla větší nahrávací kapacita, na kterou vsadila firma Sony s formátem Blu-ray. Ten je navíc schopná přehrávat i herní konzole Playstation 3 od Sony.

 

Právě se děje

Další zprávy