Kontroverzní plán záchrany Kypru už srazil ropu i akcie

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 3. 2013 8:16
Cena ropy klesla o více než dolar, obava z dluhové krize hýbe rovněž burzou

Londýn/Tokio - Ceny ropy v pondělí klesly o více než dolar za barel kvůli obavám ohledně kontroverzní pomoci Kypru, která by mohla vyvolat nové problémy v eurozóně.

Severomořská ropa Brent zlevnila o téměř 1,2 procenta na 108,54 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snížila o procento na 92,23 USD, napsala agentura Reuters.

Přeleje se krize do dalších zemí eurozóny?

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru v objemu až deseti miliard eur (asi 256 miliard Kč). Kypr ale v rámci dohody musí vybrat jednorázovou daň 9,9 procenta z bankovních vkladů nad 100 000 eur a 6,75 procenta u vkladů nižších. S pomocí, kterou dříve dostaly jiné země eurozóny, podmínka zdanění vkladů spojena nebyla.

Zpráva o kontroverzní pomoci Kypru vedla k výraznému poklesu eura vůči dolaru. Silnější dolar zvyšuje ceny ropy z pohledu držitelů ostatních měn, což tlačí poptávku po ropě dolů.

"Investoři se obávají, že kyperský daňový plán vytvoří precedent pro další evropské země potřebující pomoc," uvedl analytik Victor Shum ze společnosti IHS Purvin & Gertz. "Ropu však podpoří pozitivní údaje z USA a situace kolem íránského jaderného programu," dodal.

Kyperský plán již srazil akcie i euro

V pondělí prudce oslabily rovněž japonské akcie - i zde kvůli obavám, že kontroverzní dohoda o pomoci Kypru by mohla znovu rozvířit dluhovou krizi v eurozóně. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se snížil o 2,7 procenta na 12 220,63 bodu. Zaznamenal tak nejprudší pokles za deset měsíců. Dolů zamířil rovněž kurz eura.

"Máme tu výprodej, protože lidé mají obavy ohledně Evropy," uvedl jeden z makléřů. "To, co se stalo na Kypru, nemá obdoby," dodal. Upozornil, že hrozí reálné nebezpečí odlivu kapitálu z Evropy.

Na devizovém trhu euro kvůli kontroverzní dohodě o pomoci Kypru výrazně oslabovalo. Vůči dolaru jednotná evropská měna klesla o více než procento na 1,2888 USD, tedy nejníže od 10. prosince.

"Jsou tu nejasnosti kolem Kypru, takže teď nikdo nechce kupovat euro," uvedl analytik Masashi Murata ze společnosti Brown Brothers Harriman. Investoři nyní čekají, zda dohodu o pomoci schválí kyperský parlament. Schůze parlamentu se původně měla uskutečnit již v neděli, byla však odložena na pondělí.

Dohoda o jednorázovém zdanění vkladů vyvolala velké rozhořčení u obyvatel Kypru i některých politických stran. Ve sněmovně čítající 56 poslanců nemá žádná strana jasnou většinu a tři strany již ohlásily, že zdanění vkladů nepodpoří. Kypr by zřejmě bez finanční pomoci musel vyhlásit platební neschopnost.

 

Právě se děje

Další zprávy