Komise prověří lucemburské daňové úlevy

Redakce EKO, ČTK
8. 2. 2006 14:03
Brusel - Evropská komise se chystá prošetřit okolnosti, za nichž Lucembursko poskytuje daňové zvýhodnění nadnárodním společnostem, a to včetně finančních institucí.

Tyto podniky si často snižují daňovou zátěž tím, že si v Lucembursku založí sídlo. Zatím ale není jasné, zda se toto opatření dotkne i takzvaných lucemburských fondů.

Lucembursko má zvláštní zákon, který poskytuje výrazné daňové úlevy pobočkám nadnárodních společností z oblasti financí, správy
majetku a poskytování licencí. Evropská komise má obavy, zda nemůže takové daňové zvýhodnění představovat státní pomoc, která nepřispívá k hospodářskému rozvoji země.

"Nadešel čas podívat se na tento zastaralý režim, který zvýhodňuje nadnárodní skupiny, které si v Lucembursku zakládají finanční odnože. Zdá se, že to nadmíru ovlivňuje fungování a konkurenceschopnost ve finančním sektoru Evropské unie," podotkla komisařka EU pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Zákon, který Lucembursko v těchto případech aplikuje, pochází z roku 1929. Země ho ale původně zavedla proto, aby bylo možné v rámci podniků rozdělovat zisky a vyhnout se dvojímu zdanění. Komise předpokládá, že s ohledem na globalizaci finančních trhů a
moderní regulatorní rámec je tento zákon už zastaralý.

Oznámení komise je prvním krokem ve formální proceduře, která si klade za cíl zjistit, zda nedochází k porušování vnitřních pravidel EU. Pokud by se země rozhodla stanovisko EK zpochybnit, může se případ dostat až před evropský soud.

Komise v Lucembursku vedla už dříve předběžné vyšetřování, které trvalo tři roky a zaměřilo se právě na otázku daňového zvýhodnění. Lucembursku pak doporučila, aby poskytování daňových úlev přehodnotilo. Velkovévodství však doporučení komise odmítlo, připomíná agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy