Komise proti státům EU. Chystá cla na panely z Číny

ČTK ČTK
4. 6. 2013 15:49
Evropská komise uvalí antidumpingová cla na dovoz levných solárních panelů z Číny
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise se rozhodla uvalit předběžná antidumpingová cla na dovoz levných solárních panelů z Číny. Informovaly o tom s odvoláním na diplomatické zdroje agentury DPA a AP.

Oficiálně má tento krok ještě během úterý ohlásit eurokomisař pro obchod Karel De Gucht. Byl by to dosud největší zásah Bruselu proti dovozu a komise k němu má přikročit přesto, že většina unijních zemí v čele s Německem s tím podle průzkumu agentury Reuters nesouhlasí.

De Gucht dal již dříve najevo, že nesouhlas zemí EU ho nezviklá. Předběžná cla umožňují vyjednat s Pekingem bilaterální řešení, například v podobě minimální ceny, za niž budou moci čínští výrobci prodávat panely do Evropy. Pokud se dohoda neuzavře, budou cla platit dalších pět let.

Proti clům se postavilo nejméně 14 států Evropské unie, včetně Německa, Británie a Nizozemska. České ministerstvo průmyslu a obchodu uvedlo, že s uvalením prozatímního antidumpingového opatření také nesouhlasí. Pro zavedení cel je malá skupina zemí v čele s Francií a Itálií.

Díky nástupu levných solárních panelů z Číny mohly vlády evropských zemí včetně Česka začít výrazně snižovat vysoké výkupní ceny solární energie, které spotřebitelům prudce zvyšují ceny elektřiny.

Čína v roce 2011 dovezla do Evropy solární panely a příslušné součásti za 21 miliard eur (asi půl bilionu Kč). Evropské firmy v čele s německou Solar World ale Peking obviňují, že se dumpingovými cenami snaží zlikvidovat evropskou produkci a zcela v Evropě ovládnout trh.

Čínští výrobci technologií pro obnovitelné zdroje energie čelí kvůli své státem subvencované produkci obchodním sankcím také ve Spojených státech.

 

Právě se děje

Další zprávy