Komise jde po krku velké čtyřce, chystá přísná pravidla

Ekonomika Ekonomika
27. 9. 2011 10:55
Žádné vedlejší aktivity a povinný vnější audit mají zvýšit důvěryhodnost
Europoslanec Michel Barnier
Europoslanec Michel Barnier | Foto: EP

Brusel - Velká auditorská čtyřka, jak se říká firmám Deloitte, Ernst&Young, KPMG a PricewaterhouseCoopers, leží v žaludku Evropské komisi.

Podle deníku Financial Times plánuje komise v listopadu představit soubor přísnějších pravidel, který by uvolnil trh s konzultačními službami a dal šanci i menším auditorských firmám. Podle úředníků komisaře pro vnitřní obchod je totiž auditorský svět na hraně oligopolu.

Nová pravidla se budou týkat všech firem s bilancí vyšší než miliarda eur. Mimo jiné jim ukládají povinnost najmout dva auditory na kontrolu svých vlastních knih, minimálně jeden přitom musí pocházet z firmy, která do velké čtyřky nepatří.

Jeden auditor navíc nebude moci pro velkou společnost pracovat maximálně devět let, což by mělo zvýšit rotaci zaměstnanců a zvýšit konkurenci.

Zpráva si všímá také aktivit velké čtyřky mimo auditorskou práci. Její autoři soudí, že konzultační a poradenská činnost vede auditorské firmy ke konfliktu zájmů a neměly by se jí proto věnovat.

Podle Financial Times se jedná o útok na samotné srdce businessu, který sice roste pomalu, ale stabilně. Z neauditorské činnosti například pocházely dvě třetiny příjmů Čtyřky ve Velké Británii.

Zatímco podle eurokomisaře Michela Barniera povedou opatření ke zvýšení důvěryhodnosti velkých auditorských společností, zástupci velké čtyřky se brání a tvrdí, že utrpí kvalita auditů a zdraží práce auditorů.

 

Právě se děje

Další zprávy