Kellnerovy kanceláře v Rusku prohledávali vyšetřovatelé

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
15. 5. 2012 13:55
Prohlídka se uskutečnila v hlavním sídle ruského prodejce elektroniky Eldorado
Foto: Výroční zpráva PPF

Sankt Petersburg - Moskevské kanceláře největšího prodejce bílé techniky v Rusku, řetězce Eldorado, prohledávali v pondělí i v úterý petrohradští vyšetřovatelé, vyšetřující údajné daňové úniky jiného podniku, kaliningradské firmy Telebalt, která patří k dodavatelům řetězce.

Eldorado, patřící skupině PPF finančníka Petra Kellnera, vyjádřilo ještě v pondělí nad policejní akcí údiv, jakož i ochotu plně spolupracovat.

"Prohlídky se konají v rámci případu daňového úniku překračujícího sumu 537 milionů rublů (asi 350 milionů korun)," uvedl dnes mluvčí Vyšetřovacího výboru Vladimir Markin a dodal, že viníkům může hrozit až šest let vězení.

Podezřelé je podle vyšetřovatelů vedení montážní firmy Telebalt, které se prý snažilo vyhnout placení daní z přidané hodnoty a ze zisku prostřednictvím vytvoření celé sítě nastrčených firem. Na ty pak přesouvalo daňovou zátěž. "S cílem prověřit finanční a hospodářské vztahy mezi společnostmi Telebalt a Eldorado přes fiktivní prostředníky se koná prohlídka kanceláří Eldorada," vysvětlil mluvčí.

Petr Kellner existuje. Podívejte se na novou fotku:

"Nezbytnost uskutečnění prohlídky v naší ústředně vyvolává u nás upřímné rozpaky, nakolik nic nevíme o trestném případu zahájeném téměř před rokem, ani do dnešního dne nikdo od nás nepožadoval žádné dokumenty týkající se firmy Telebalt, která není součástí skupiny Eldorado," uvedl viceprezident řetězce Oleg Sukovatov. Současně ujistil, že firma je připravena s policií spolupracovat a poskytnout vyšetřovatelům veškeré dokumenty na první vyžádání.

V prohlášení společnost poukázala na to, že Eldorado od roku 2010 zaplatilo na daních přes 2,25 miliardy rublů (asi 1,5 miliardy korun) a zaměstnává více než 15 tisíc lidí ve všech regionech Ruska.

Skupina PPF získala 50 procent plus jednu akcii od zakladatele společnosti Igora Jakovleva v září 2009, loni řetězec ovládla ze sta procent.

 

Právě se děje

Další zprávy