Kellner s Italy chce prorazit na moskevský trh

Adam Junek, Martin Novák
1. 4. 2008 10:24
Generali PPF Holding touží po podílu v pojišťovně Max

Moskva/Praha - Lukrativní moskevský pojistný trh přilákal multimiliardáře Petra Kellnera a jeho italské partnery. Ruská pojišťovna Max, která pojišťuje především moskevské instituce, společnosti a jejich zaměstnance, se totiž dostala do hledáčku obřího pojistného holdingu PPF Generali.

Dnešní vydání listu Vedomosti informuje o zájmu Generali o Max. Zároveň zmiňuje, že CZI Holding, který až donedávna zastřešoval všechny pojistné aktivity PPF Group, má u ruského antimonopolního orgánu zažádáno o předběžné povolení převzít společnost Techatomprom, která vlastní deset procent Maxu.

Zdánlivě složitá konstrukce je podle zjištění deníku Aktuálně.cz mnohem jednodušší.

Od počátku spojený holding, zastřešující všechny pojistné aktivity PPF Group a středo- a východoevropské aktivity italského obra Generali, touží po podílu v Maxu.

"CZI Holding zažádal o předběžné povolení, což je běžná praxe na ruském trhu, pokud zvažujete jakoukoliv akvizici, k převzetí Techatompromu. Tato společnost přitom má jedinou funkci - spravuje podíl v pojišťovně Max. Typická struktura v Rusku pro fyzické osoby, jak držet podíly ve větších firmách," vysvětlil deníku Aktuálně.cz zdroj obeznámený se situací.

A právě o onen desetiprocentní podíl, který má podle Vedomostí patřit podnikatelce Naděždě Martjanovové, usiluje nyní spojený holding.

"Zatím je ale vše ve fázi jednání. Žádný kontrakt neexistuje," uvedl již citovaný zdroj.

To potvrzuje i oficiální vyjádření z holdingu, jehož klenotem je Česká pojišťovna, pro Aktuálně.cz: "K tomuto neposkytujeme žádné komentáře."

Obchod roku, který propojil PPF a Generali, se dostal na veřejnost zhruba před rokem. Transakce, která vytvořila podnik v hodnotě přes pět miliard eur, přinesla do kasy Petru Kellnerovi přes miliardu eur. Výměnou má Generali ve spojeném podniku většinu. Kellner se zase stal členem představenstva Generali.

Veškerá povolení antimonopolních úřadů pak Generali PPF Holding získal v polovině ledna letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy