Kellner má velkou šanci na zřízení ruské poštovní banky

Ekonomika Ekonomika
1. 4. 2010 9:44
Ze sedmi uchazečů o vytvoření poštovní banky zbyli již jen tři

Moskva - Už jen jediného konkurenta má nejbohatší Čech Petr Kellner, který se v Rusku uchází o možnost vytvořit novou poštovní banku.

List Izvestija dnes informoval, že do užšího výběru soukromého investora při vytvoření nové poštovní banky v zemi postoupily Kellnerovy banky Nomos a Home Credit &amp spolu s Finance Bank (HCFB). List Izvestija to uvedl s odvoláním na Vladimira Dmitrijeva, šéfa státní banky VEB, která má přípravu projektu na starosti. Posledním konkurentem je banka Russkij Standart.


"Předpokládáme, že během tří měsíců určíme základního partnera," řekl Dmitrijev. Vytvoření banky pak ale bude trvat několik let a náklady se mohou vyšplhat na pět až deset miliard dolarů (asi 93 až 186 miliard Kč). Partner státu v projektu by podle listu mohl získat čtvrtinový až poloviční podíl v novém ústavu.

Projekt má svá rizika 

Nová banka by měl v Rusku suverénně nejhustší síť poboček, protože pošta v Rusku disponuje zhruba 41 000 úřadovnami po celé zemi. Podle expertů je projekt vytvoření nové banky velice ambiciózní, avšak má také značná rizika. Proto zájem původně projevilo z padesátky bank působících v Rusku jen sedm.   

Banka Nomos, v níž má Kellnerova skupina PPF podíl 29,9 procenta, patří mezi 15 největších ruských bank. Za devět měsíců uplynulého roku vykázala aktiva ve výši 252 miliard rublů (téměř 162 miliard Kč) a čistý zisk 3,9 miliardy rublů (asi 2,5 miliardy Kč).

HCFB patří v Rusku k největším hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů. Loni meziročně zvýšila čistý zisk o více než 40 procent na téměř 5,2 miliardy rublů (skoro 3,3 miliardy Kč). V Rusku disponuje sítí 82 zastoupení, 181 kanceláří a šesti poboček. Její spotřebitelské úvěry se nabízejí také v 32.000 prodejnách ve 1200 městech.

 

Právě se děje

Další zprávy