Kellner chystá další nákup. Tentokrát polské banky

Ekonomika Ekonomika
24. 5. 2010 12:00
Dosavadní vlastník požaduje za banku téměř dvě miliardy korun

Varšava - Také do Polska hodlá rozšířit svoji působnost společnost Home Credit nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Podle dnešního vydání polského listu Puls Biznesu chce koupit malou polskou banku Meritum Bank. 

Tato banka se specializuje na drobné bankovnictví. Má asi 200 zaměstnanců a pět vlastních poboček. Specializuje se na spotřebitelské úvěry a internetové bankovnictví.

Obchodní model Kellnerovy společnosti Home Credit,  která se soustřeďuje na půjčky a spotřebitelské úvěry, by se podle Pulsu Biznesu dobře hodil k činnosti Meritum Banku. Home Credit zatím kromě Čech působí na Ukrajině, v Rusku, Bělorusku a Kazachstánu.

Kellner zatím nabízí málo

Jednání by však podle listu mohla uváznout kvůli nízké sumě, kterou Kellner za banku nabízí. Tu od roku 2007 vlastní Innova Capital, která za ni požaduje nejméně 300 milionů zlotých (asi 1,87 miliardy korun).

"Češi chtějí koupit celou banku, ale nabízejí nízkou cenu," cituje Puls Biznesu nejmenovaný zdroj dobře obeznámený s jednáním mezi Home Credit a majitelem Meritum Banku.

Skupině Home Credit stoupl v roce 2009 čistý zisk meziročně o 19,2 procenta na 54,4 milionu eur (zhruba 1,39 miliardy Kč). Home Credit patří do skupiny PPF Group, kterou ovládá podnikatel Petr Kellner. PPF Group podniká kromě spotřebitelských financí také v pojišťovnictví a poskytuje služby správy majetku.

 

Právě se děje

Další zprávy