Kde koupit dům? Žebříček radí Paříž

Dušan Klimeš
8. 2. 2007 16:30
Praha - Paříž už neláká jen miliony turistů, ale i investory. V Evropě není lepší místo, kam si "uložit" peníze do nemovitostí. Praha se propadla na 16. místo.

Podle nové studie společnosti PricewaterhouseCoopers a Urban Land Institut je srdce Francie tím pravým místem, kde se peníze nejvíce zhodnotí.

"Paříž je vysoce hodnocena jak pro dobré vyhlídky na celkovou návratnost investic, tak pro nízká investiční rizika. Díky tomu je považována za nejlepší ze všech sledovaných evropských měst," uvádí studie.

Za první místo v žebříčku vděčí město i novým stavebním projektům na obnovu města, čímž láká investory z celého světa.

Druhé místo si udržel Londýn. Dle respondentů jsou zde nejnižší investiční rizika a nejlepší vyhlídky na růst příjmů z nájemného. Paradoxně ho o první místo zřejmě připravily velké investiční projekty, u kterých není jasný dopad na trh s pozemky a budovami.

Mezi ně patří rekonstrukce nádraží King´s Cross, výstavba pátého terminálu na letišti Heathrow a především budování zázemí pro Olympijské hry v roce 2012.

Londýn se umístil v žebříčku hned za Paříží
Londýn se umístil v žebříčku hned za Paříží | Foto: VisitBritain

Mnichov na vzestupu

Skokanem roku se ale v žebříčku atraktivity investic do nemovitostí stal Mnichov. Ještě loni se pohyboval na neradostném sedmnáctém místě, letos už se zařadil hned za třetí Stockholm.

Naopak hlavní město Česka Praha se stává pro investice do nemovitostí méně lákavým cílem. Na jedenácté příčce ji vystřídal Istanbul, zatímco tuzemské velkoměsto se propadlo až na šestnáctou příčku z pětadvaceti.

Z výsledků průzkumu dále vyplynulo, že zisku mohou dosáhnout všechny typy společností obchodující s nemovitostmi. V poměru 2:1 však převažují ty, které do nich investují, nad těmi, které je prodávají.

Kromě obav ze zvyšování cen nemovitostí na evropském trhu zahraničními investory respondenti uvedli, že tento trh je "v sevření naprosto iracionálního přebytku."

 

Právě se děje

Další zprávy