Kávová vlna Starbucks v USA a Austrálii rychle chladne

Redakce EKO
29. 7. 2008 8:30
V USA kavárenský obr zavře 600 a v Austrálii 64 poboček
Ceny jsou zde vyšší než u konkurenčních značek. V první den otevření se ale nebylo v kavárně Starbucks občas kam posadit pro veliký zájem zákazníků.
Ceny jsou zde vyšší než u konkurenčních značek. V první den otevření se ale nebylo v kavárně Starbucks občas kam posadit pro veliký zájem zákazníků. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Washington/Canberra - Spojené státy jsou zemí milovníků kávy. Nehledě na výhrady Italů či Francouzů, že americká káva se nedá pít. Ekonomická krize zasáhla nejen americké kavárny.

Světoznámý Starbucks hromadně uzavírá prodejny a hlásí stále nižší zisk. Američané postižení hypoteční krizí stále častěji přemýšlejí, co si za své čtyři dolary koupí. Jedno café latté, litr mléka, nebo galon benzínu? Kromě USA se však společnost stahuje i z trhu australského, kde zavře více než 70 procent svých poboček.

Jde to hůř, ale jde to

Závislost na kofeinu však dává obchodním řetězcům ve Spojených státech naději. Společnosti jako Dunkin´ Donuts, Peet´s Coffee and Tea nebo McDonalds jsou s prodejem spokojeni.

Patrick O'Dea z Peet's sice připouští, že situace je momentálně trochu horší, ale jde to. Společnost dokonce plánuje otevření dalších pětadvaceti prodejen.

A podobně optimistický je Stephen Caldeira z Dunkin' Donuts. "Minulý rok jsme otevřeli po celém světě více než 700 nových prodejen a o uzavírání neuvažujeme," citoval jeho slova The Wall Street Journal.

Starbucks doplácí na "hyperexpanzi"

Opravdu dramatický pád tak na rozdíl od jiných zažívá pouze Starbucks, který zruší v USA více než šest stovek provozoven, čímž přijde o práci více než 12 tisíc lidí.

"Celkem bude uzavřena téměř pětina všech provozoven zřízených po roce 2006," uvedl finanční ředitel Starbucks Pete Bocian při oznámení záměru společnosti v jejím sídle v americkém Seattlu.

Podle amerických médií je příčina jasná: Starbucks expandoval příliš rychle. "Věříme, že stále máme příležitost otevřít nové lokality se silným kapitálovým výnosem," prohlásil Bocian.

Kromě 60 provozoven ve Spojených státech řetězec zruší i 61 poboček v Austrálii, tedy skoro tři čtvrtiny tamních provozoven. Kavárny Starbucks tak budou moci Australané navštěvovat jen ve třech největších městech - Sydney, Melbourne a Brisbane.

Podle vyjádření šéfa firmy Howarda Schultze je uzavření australských prodejen součástí tranformace, která má podpořit růst mezinárodního obchodu firmy. Uvedla to agentura Reuters.

Na vině je ekonomická krize

Za hlavního viníka snižujících se výnosů, které poklesly o 28 procent, označil již dříve šéf firmy Howard Schultz stagnující americké hospodářství a dopad vyšších cen potravin a ropy na zákazníky společnosti.

Káva Starbucks byla nabízena na konci března na 16 226 místech. Z toho 7 257 kaváren v USA a 1 867 ve světě provozovala přímo společnost Starbucks, zbytek její licenční partneři.

Káva Starbucks se již několik měsíců prodává díky společnosti AmRest i ve dvou kavárnách v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy