Kauza Vioxx: Češi musí k soudu doma

Michal Najman
12. 9. 2006 0:00
Praha/New Orleans - Šance na vysoké odškodnění klesla. Americký soud rozhodl, že Češi mají společnost Merck & Co. žalovat doma.
Tyto pilulky podle tisíce žalob měly přispět k infarktu svých uživatelů. Jejich výrobce firma Merck & Co. popírá, že by o tom věděla dříve, než stáhla lék z oběhu.
Tyto pilulky podle tisíce žalob měly přispět k infarktu svých uživatelů. Jejich výrobce firma Merck & Co. popírá, že by o tom věděla dříve, než stáhla lék z oběhu. | Foto: Aktuálně.cz

Americká právní kancelář Kenneth B. Moll vyrozuměla v dopise, jenž má deník Aktuálně.cz k dispozici, své české klienty v kauze léku proti bolesti Vioxx, že jejich případ nebude v USA posuzován. Rozhodl o tom soudce Eldon E. Fallon.

Advokáti se rozhodli neodvolat se proti tomuto rozhodnutí a nebudou se dále případem zabývat.

Kauza Vioxx vypukla v roce 2004. Na konci září tehdy firma Merck & Co. stáhla lék z prodeje, protože se u něj projevila zvýšená rizika infarktu. Pro firmu to byla citelná rána. Kromě hrozícícho vysokého odškodného pro pacienty, kteří se firmu rozhodli zažalovat, přišel Merck & Co. o tržby okolo tří miliard dolarů ročně.

Soudce Fallon své rozhodnutí vyloučit všechny zahraniční žaloby na lék Vioxx z USA zdůvodnil možným zahlcením amerických soudů. Obětem Vioxxu doporučil žalovat společnost Merck & Co. u soudů ve své domovské zemi.

Toto rozhodnutí se týká i 25 českých pacientů a znamená to pro ně podle odborníků dvě věci - nižší odškodné a složitější proces.

Na žalobu českých pacientů před časem upozornil deník Aktuálně.cz. Po této zprávě se přihlásilo dalších osm pacientů, kteří lék užívali.

Češi už mají právníka

Organizace Liga ochrany spotřebitele, která organizovala hromadné podání žaloby u soudu ve Spojených státech, bude nyní zastupovat pacienty u českých soudů. Žaloba bude podána u obvodního soudu na Praze 1.

"V současnosti kontaktujeme pacienty a informujeme je o posunu v kauze. Už jsme vybrali i advokáta, který bude naše klienty zastupovat," informoval deník Aktuálně.cz Adam Daněk, právník Ligy ochrany spotřebitele.

Nejen Vioxx může být při dlouhodobém užívání nebezpečný.
Nejen Vioxx může být při dlouhodobém užívání nebezpečný. | Foto: Reuters

Soudní proces byl vykázán z USA na návrh společnosti Merck & Co. Podle odborníků je pro společnosti výhodnější být souzen mimo USA. Tamní právní řád je totiž k poškozeným v podobých případech nejštědřejší na světě.

Proces bude delší a složitější

"Částky přisuzované v obdobných případech v Česku jsou řádově nižší než v Americe. U nás se pohybují v řádu statisíců, maximálně jednotek milionů korun v závislosti na míře poškození," řekl deníku Aktuálně.cz soudce Jan Passer.

Soudní proces bude podle něj také výrazně složitější, než mohl být ve Spojených státech, protože český právní řád nezná institut hromadné žaloby. Bude proto nutné posuzovat každý případ individuálně.

Infobox

Stručná historie Vioxxu:

  • na trh uveden v roce 1999
  • postupně registrován ve více než 80 zemích světa
  • registrován ve dvou variacích - Vioxx a Ceoxx
  • na světě ho užívalo přes 20 milionů lidí
  • v ČR ho užívalo přes 5 tisíc pacientů
  • Vioxx se používal při osteoartróze, revmatoidní artritidě
  • Ceoxx se používal ke zmírnění akutní bolesti
  • na konci roku 2004 stažen z registru léčiv v ČR na žádost výrobce

Délku soudního procesu odhaduje Daněk na tři roky. "Pokud v Česku neuspějeme, odvoláme se zpátky do USA," dodal.

Čeští pacienti jsou rozhodnutím amerického soudu zklamáni. "Přál bych si, aby náš případ zůstal v USA. Mám strach, že se v České republice rozsudku a odškodnění nedočkám," posteskl si v rozhovoru s deníkem Aktuálně.cz Lubor Bořek, nejznámější česká oběť medikamentu Vioxx.

Čeká se 100 tisíc žalob

Společnost nyní čelí 16 tisícům žalob. Ani toto číslo není konečné. Právní experti odhadují až 100 tisíc žalob kvůli Vioxxu.

Od července 2005 proběhlo 9 soudních případů. Společnost Merck & Co. se rozhodla soudit s každým žalujícím individuálně a její taktika zatím slaví úspěch - úspěšně se ubránila u pěti z nich, čtyři případy naopak prohrála.

U soudů se přitom hraje o odškodné i v řádu desítek milionů dolarů. Experti na počátku kauzy odhadovali, že by firmu mohly procesy nakonec vyjít i na 20 miliard dolarů.

Šlo by tak o nejvyšší odškodné za léky, které měly vedlější účinky výrazně ohrožující zdraví. Zatím vede společnost Wyeth, jež kvůli lékům užívaným v rámci diety Fen-phen už vyplatila na 17 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy