Kalamita pomohla turistům, hoteliérům ne

Tomáš Fránek
19. 11. 2005 7:30
Poprad, Brno - Kalamita, které před rokem zasáhla Tatry, pomohla ušetřit peníze především návštěvníkům hor.

Donutila totiž tatranské hotely vyhlášené v minulosti svými vysokými cenami nabídnout mimořádné slevy. Lidé ušetřili také na parkování, které bylo v minulosti terčem kritiky. Návštěvníci hor za něj utráceli i stovky korun denně. Po kalamitě a snaze přilákat nové turisty většina provozovatelé parkovišť placení odbourala. Podobně tomu má být i v letošní zimní sezoně.

Kdo už tak moc nezářil spokojeností, tak to byli provozovatelé tatranských hotelů a penzionů, a to přesto, že čísla potvrzují, že kalamita turisty od návštěvy Vysokých Tater neodradila a letos do hor zamířilo až o šestnáct procent lidí více než v předchozí sezóně.

Lepší pak byla především letní sezóna, kdy se podle podnikateli odvedené daně zvedl počet ubytovaných hostů o deset procent.

Problém je ale i přes zvýšený počet návštěvníků Tater v tom, že především v zimě narostl počet lidí, kteří do hor přijeli pouze na jeden den a v Tatrách se vůbec neubytovali. "Šlo o lidi, kteří se přijeli do hor pouze na vlastní oči podívat, jak to tady vypadá. Především zima tak pro mne byla horší, léto nebylo tak špatné," uvedla majitelka penzionu ve Starém Smokovci Ďurica Novotná.

Jaká bude letošní zimní sezona

Letošní zima v Tatrách by mohla přivést do hor více návštěvníků, kteří tam zůstanou delší dobu. Podle odhadů cestovních kanceláří by tak do Vysokých Tater mohlo jet až dvě stě padesát tisíc Čechů, z toho víc než polovina v zimě. Téměř vyprodány jsou vánoční i silvestrovské pobyty, hoteliéři zaznamenali i velký zájem o pobyt v Tatrách od návštěvníků z Polska.

 

Právě se děje

Další zprávy