K internetu se připojí i auto a radiátor, věští analýza

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 1. 2012 11:04
Internet se nebude využívat pouze při nakupování, ale také v průmyslu
Foto: Reuters

Davos - Hodnota zboží a služeb, k jejichž výrobě nebo poskytnutí je potřeba internet, se do roku 2016 v zemích G20 téměř zdvojnásobí. Vyplývá to z analýzy, kterou pro Google zpracovala skupina Boston Consulting Group.

Zatímco aktuální hodnota internetové ekonomiky činí 2,3 bilionu dolarů (44 bilionů korun), během čtyř let by se mělo jednat o 4,2 bilionu dolarů (80,5 bilionu korun).

Rozvoj nelze přehlížet

Jak ovšem server BBC upozorňuje, otázkou zůstává, co přesně do internetové ekonomiky patří. Boston Consulting Group sem řadí internetové obchody, virtuální prodejny, bankovní a finanční služby, on-line studium, které využívají jazykové školy, i některé univerzity.

K prudkému nárůstu využívání internetu v ekonomice má dojít hlavně díky technologickému rozvoji, kdy bude stále více součástek - od radiátorů, po senzory do automobilů - připojených k internetu.

"Díky internetu je ekonomická aktivita efektivnější, rychlejší a levnější," potvrzuje OECD ve své analýze Budoucnost internetové ekonomiky. Jako příklad uvádí skupinu Nestlé, která zpracovává všechny objednávky online, nebo logistickou společnost UPS. Ta pomocí internetu optimalizuje trasy svých dodávek, čímž od roku 2006 ušetřila okolo 12 milionů litrů paliva.

"Žádná společnost si nemůže dovolit tento rozvoj ignorovat. Každý podnik se bude muset digitalizovat," uvádí jeden ze zástupců Google na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Tahounem bude Čína

Internet bude také stále více pronikat do domácností. Z analýzy vyplývá, že už teď každá domácnost v průměru ročně na internetu prověří zboží nebo služby za 3000 dolarů (přibližně 57 500 korun), než se jej rozhodne koupit v kamenném obchodě.

Celkem internet budou využívat 3 miliardy lidí, tedy skoro polovina světové populace. Jak autoři analýzy uvádí, v průměru se nyní ročně poprvé připojí k internetu 200 milionů uživatelů.

Podle Boston Consulting Group bude internet v následujících letech stále méně luxusním statkem. Naopak, většina jeho uživatelů bude pocházet z rychle se rozvíjejících ekonomik - například Čína by v roce 2016 měla mít 800 milionů uživatelů, což bude více než USA, Indie, Japonsko, Francie, Německo a Velká Británie dohromady.

Tradiční přístup přes počítač ovšem ustoupí do pozadí a 80 procent všech uživatelů se bude připojovat přes chytré telefony. Ty budou díky pokračujícímu zlevňování stále dostupnější - nejlevnější verze lze v současnosti pořídit zhruba za 100 dolarů, což je zhruba 2000 korun.

Podívejte se, co přes internet nekupovat:

 

Právě se děje

Další zprávy