Jukos se potápí ke dnu

mid, čtk
19. 1. 2006 14:33
Moskva - Akcie ropného koncernu Jukosu dnes podle agentury Bloomberg klesly o 35 procent poté, co firma oznámila další daňový nedoplatek: tentokrát 107 miliard rublů (asi 90 miliard korun). Podle analytiků čeká firmu likvidace.
Čerpadlo ropného vrtu
Čerpadlo ropného vrtu | Foto: Aktuálně.cz

Jukos kdysi býval největším těžařem ropy v Rusku, koncem roku 2004 mu ale byla v nucené dražbě prodána hlavní těžební součást Juganskněftěgaz. Úřady tehdy tvrdily, že Jukos dluží na daňových nedoplatcích v přepočtu přes 650 miliard korun.

Akcie Jukosu se v posledních měsících začaly zotavovat, avšak nyní se opět pohybují blízko dna. Dopoledne se jedna akcie Jukosu prodávala za 1,65 USD a 46,7 rublu.

"Investoři začali věřit, že šance firmy na přežití se zvyšují. Nové zprávy ale zcela zhatily myšlenku, že Jukos bude schopen daně zaplatit," uvedl ve zprávě analytický tým finančního ústavu MDM Bank.

Výkonný ředitel společnosti GML Tim Osborne agentuře Reuters v Berlíně řekl, že požadavek na další daňové nedoplatky jasně
ukazuje, že Kreml má zájem na tom, aby se Jukos už nikdy nepostavil na nohy. GML je hlavní akcionář Jukosu. "Každý cent,
který Jukos vydělá, nás seberou na daních, takže se nevytváří žádný investiční kapitál. To je velká škoda," sdělil Osborne.

Společnost GML nadále vede spor s ruskou vládou a před soudem v Haagu se na ní snaží vymoci zhruba 30 miliard dolarů (asi
715 miliard korun). Firma se přitom opírá o Energetickou chartu, což je dokument, který by měl prosazovat uplatňování
mezinárodního práva u investic v energetickém sektoru. Osborne předpokládá, že případ se dostane před soud v červnu nebo
červenci příštího roku.

Juganskněftěgaz je teď součástí státní ropné skupiny Rosněfť, která původní divizi Jukosu získala přes prostředníka v nucené aukci na konci roku 2004. Podle agentury AP existují domněnky, že Rosněfť má zájem i o zbývající aktiva Jukosu.

Zakladatel a bývalý ředitel Jukosu Michail Chodorkovskij byl loni odsouzen za daňové úniky a zpronevěru a nyní je ve vězení.
Jakoukoli vinu ale vždy odmítal. Podle něj jde o pomstu Kremlu za jeho politické ambice. Kreml naopak trvá na tom, že Chodorkovskij porušil zákon, a musí tedy za své činy nést odpovědnost.

 

Právě se děje

Další zprávy