J&T koupila lanovky v Tatrách

eko, ČTK
19. 1. 2006 10:36
Tatranská Lomnica - Akciová společnost Tatranské lanové dráhy (TLD), která patří do finanční skupiny J Finance Group, koupila za 185 milionů korun od Železniční společnosti Slovensko (ZSSK) lanovky ve Vysokých Tatrách.
Akciová společnost Tatranské lanové dráhy (TLD), která patří do finanční skupiny J Finance Group, koupila za 185 milionů korun.
Akciová společnost Tatranské lanové dráhy (TLD), která patří do finanční skupiny J Finance Group, koupila za 185 milionů korun. | Foto: www.jtbank.cz/

Ty měla firma dva roky v nájmu. Na dotaz ČTK to dnes řekl mluvčí J&T Finance Group na Slovensku Maroš Sýkora.

Dodal, že společnost naplnila podmínky smlouvy, na jejímž základě měla předkupní právo na lanové dráhy. V nejbližších letech míní J&T do rekonstrukce lanovek a dostavby střediska v Tatranské Lomnici investovat zhruba dvě miliardy korun.

"Všechno ale bude záviset na tom, jak proběhne takzvaná zónace Tatranského národního parku a jak se nám podaří získat všechna potřebná povolení. Předběžné smlouvy s dodavateli jsou už ale podepsané," poznamenal Sýkora.

Cena za lanovky byla podle něj stanovena na základě dvou nezávislých znaleckých posudků. Prodej schválilo také ministerstvo dopravy jako jediný akcionář ZSSK.

Slovenské železnice pronajaly společnosti TLD lanovky v roce 2003, kdy tato firma zvítězila v mezinárodním tendru. Tatranské lanové dráhy loni v září představily ambiciózní projekt dobudování střediska v Tatranské Lomnici, který předpokládá
výstavbu moderních dopravních systémů, ale také dalšího zázemí pro poskytování služeb na úrovni světových středisek zimních sportů. Výstavba podle předpokladů potrvá asi tři až čtyři roky.

Kromě Tatranských lanových drah se společnost J&T angažuje v Grandhotelu Praha v Tatranské Lomnici a v rámci společnosti Kúpele Štrbské Pleso rekonstruuje léčebný dům Hviezdoslav. Z toho by se měl stát první pětihvězdičkový hotel na Slovensku, který
bude nést název Grand Hotel Kempinski High Tatras. Loni na podzim začala J&T také s rekonstrukcí léčebného domu Helios na Štrbském Plese.

Podle Sýkory by tak celkový objem investic společnosti ve Vysokých Tatrách v nejbližších letech měl dosáhnout více než pěti miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy