Jsi bohatý Číňan? Tak plať

ČTK
22. 3. 2006 15:27
Šanghaj - Čínská vláda uvalí zvláštní daň na luxusní zboží. Vyšší sazba se bude vztahovat například na jednorázové dřevěné jídelní hůlky, golfové potřeby či jachty.
Máš na víc než na základní věci denní spotřeby? Tak si připlať říká čínská vláda tím, že zavádí daň z luxusu
Máš na víc než na základní věci denní spotřeby? Tak si připlať říká čínská vláda tím, že zavádí daň z luxusu | Foto: Reuters

Čínské ministerstvo financí tak chce chránit životní prostředí a zmírnit rozdíly mezi bohatými a chudými.

Za jachty či golfové potřeby zaplatí kupující od dubna desetiprocentní daň, luxusní hodinky ale budou zdaněny dvaceti procenty. Vedle snahy zmírnit propast mezi bohatými a chudými si změny vynutila také potřeba chránit životní prostředí po dvou desetiletích industrializace.

Počátkem dubna se ale také zruší nynější zdanění pleťové a vlasové kosmetiky, které Čína zavedla v roce 1994. Tehdy se toto zboží v Číně považovalo za luxus, dnes díky vyšší kupní síle Číňanů již patří mezi denní potřeby.

Pětiprocentní daň na dřevěné hůlky a na dřevěné podlahové desky má snížit spotřebu zboží, které se podílí na úbytku vzácných dřevin. Čína ročně vyrobí 15 miliard párů jídelních hůlek, na něž padnou dva miliony krychlových metrů dřeva.

Kvůli znečištění životního prostředí petrochemickými produkty zvýší kabinet daň z nafty, rozpouštědel, maziv a leteckého paliva. Tyto daně ale uvalí jen částečně, protože pro odvětví již představují značnou zátěž vysoké světové ceny ropy. Zpráva neuvádí, zda se také změní daně u jiného zboží, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy