Jobs je nemocný, vzal si volno. Akcie Apple hned spadly

Karel Toman
17. 1. 2011 16:34
Přesné důvody Jobs nesdělil, v minulosti bojoval s rakovinou slinivky
Foto: Reuters

Cupertino - Zakladatel firmy Apple Steve Jobs v pondělí v emailové zprávě adresované zaměstnancům společnosti oznámil, že si bere nemocenskou dovolenou.

Přesné důvody nesdělil a požádal o respektování svého soukromí.

V roce 2004 byl Jobs diagnostikován s rakovinou slinivky, ze které se však údajně vyléčil. Roku 2009 podstoupil transplantaci jater, i z té se plně zotavil. Během Jobsovy nepřítomnosti tehdy vedl firmu ředitel Tim Cook, kterého Jobs stejným úkolem pověřil i v pondělí.

"Budu pokračovat jakožto výkonný ředitel a budu se podílet na velkých strategických rozhodnutích společnosti," citoval z Jobsova mailu server TechCrunch, podle kterého se o Jobsově zdravotním stavu možná více dozvíme zítra. Apple totiž na zítřek plánuje zveřejnění výsledků za poslední čtvrtletí roku 2010.

Nečekané oznámení muže, který je symbolem Apple, se obratem projevilo na akciovém trhu.

V USA se sice kvůli svátku neobchodovalo, jinde však akcie firmy ztratily až sedm procent, v pondělí odpoledne pak byly sotva nad hranicí 244 eur.

Plné znění Jobsova dopisu Applu:

Týme,

Na mou žádost mi představenstvo společnosti udělilo zdravotní dovolenou, abych se mohl zaměřit na své zdraví. Budu pokračovat jako výkonný ředitel a budu se podílet na velkých strategických rozhodnutích společnosti.

Požádal jsem Tima Cooka (druhý muž v Applu po Jobsovi ve funkci ředitele společnosti, pozn.red.), aby si vzal na zodpovědnost všechny každodenní operace Applu. Mám velkou důvěru, že Tim a zbytek týmu výkonného managementu odvedou skvělou práci v uskutečńování plánů, které pro rok 2011 máme.

Mám Apple opravdu moc rád a doufám, že se vrátím jak nejdřív to bude možné. Do té doby bychom já a moje rodina hluboce ocenili respektování našeho soukromí.

Steve

Společnost Apple byla pod jménem Apple Computers založena roku 1976 v kalifornském Cupertinu v oblasti Silicon Valley.

Během raketového boomu osobních počítačů byla vždycky v závěsu za Microsoftem Billa Gatese. V posledních letech ale začala udávat ve spotřební elektronice tak výrazné tempo, že konkurence jen ztěží drží krok s trendy udávanými produkty Applu.

iPod, iPhone a iPad, které po celém světě vyvolávají nákupní horečky a mění fungování hudebního průmyslu i tradičních médií jako televize, knihy a papírové noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy